Efter midnatt börjar nedräkningen på rikt.

Jag dricker varm choklad, lyssnar på julmusik och skriver franska texter. Förutom det där sista så börjar det kännas att det är dags för årets i särklass mysigaste månad. Det är extra trevligt att sitta vaken på natten nu. Jag vill aldrig gå och lägga mig inatt. Imorgon är det december. Efter midnatt börjar julen på riktigt. Nedräkning till mängder med kära återseenden. Ett par tofflor skulle göra stämningen komplett (och även värma mina iskalla fötter).

Med lite glitter, juleljus och vänner så löser sig det mesta.

Det bästa med att ta andetag för vänner som har det lite jobbigt att andas, är att de vännerna gör detsamma när man själv stöter på dessa problem. Skönt. Och fin vänskap. När jag igår fått koll på det där med andningen tog jag tag i lägenheten som numera bebos av mig och bara mig. Det var lite (väldigt) tomt efter att Sandra flyttat ut sina grejer, så jag passade på att sprida ut mig och samtidigt plocka fram det julpynt som jag kunde hitta i skåpen. Efter lite städ, puts och fix så kändes livet genast lite bättre och lägenheten blev mysigt julig. Faktiskt.

Efter en pratstund med en fin vän som överöste mig med pepp och bra idéer kändes livet mycket bättre. Och efter övrig pepp från dig och dig och dig och ja du vet, alla ni, så känns livet bra. Det ordnar sig. Jag håller mig sysselsatt med sådant som att tvätta, handla, springa, översätta, läsa och plugga grammatik. Ja, det är i alla fall vad jag gjort idag. Och mellan varven har jag språkat lite med tomtemor och tomtefar. De pratar bara franska, så det är ju bra språkträning.Tänd ett ljus och låt det brinna.

Låt aldrig hoppet försvinna.

Första advent. Sandra har flyttat ut. Har för ett tag sedan sett Italienbilen rulla iväg mot just Italien. Nice är grått. Det öser ner regn. Det är kallt. Det är blåsigt, ibland nästan storm. Jag har ingen glögg. Jag kunde inte baka lussebullar som jag tänkt eftersom det inte säljs jäst på vanliga mataffärer här. Pepparkakor? Nej, det har jag så klart inte. Rosta nötter är ju ett alternativ, men några nötter har jag inte hemma och  jag nämnde väl vädret. Jag har ingen adventsljusstake. Jag vet inte ens om jag har tillräckligt med värmeljus för att hitta på en. Jag vet ingenting om någonting och jag skulle bara vilja knäppa med fingrarna och sitta i köket på Matematik. Det var alltid så fint där så här i juletid. Jag och Roomie hade till och med griljerad skinka!

Men nej, nu är verkligheten en annan. Och verkligheten är det som kommer ikapp mig sakta men säkert. Återigen ett sådant där vägskäl. Dags att återigen reda ut en sak och två. Men är det verkligen rättvist att man ska fira första advent på detta miserabla sätt? Jag tycker inte det. Nåja. Min strategi är att bryta ihop för att sedan bita ihop.

Kör hårt. Det ordnar sig alltid. Glad Advent till resten av världen. Själv ska jag erkänna att jag känner mig ensam, hopplös och liten på jorden. Man får det ibland, men på självaste första advent känns det väldigt onödigt. What to do? Fortsätta hoppas på det bästa.


Fram och tillbaka.

Till Italiens och tillbaka. Där har jag varit, men nu är jag hemma. Hemma i Frankrike. I Nice. Där jag bor. En dag kanske jag berättar om ett äventyr eller två från veckan i landet som utan tvekan producerar världens godaste mat. Men inte nu, för det har jag inte lust med. Nu har jag just ätit världens godaste youghurt (min nya passion i livet) och kanske lägger mig och sover, kanske tar en promenad i Nicenatten. Vi ser väl.

Hejdå.

Jag ska till Ferrariland alldeles, alldeles snart.

Jag trodde inte att min fredagskväll kunde bli så mycket bättre, men så fick jag den briljanta idén att dra igång lite SVT Play. Kobra, Uppdrag Granskning och Svenska Dialektmysterier. Det senaste för övrigt med ett reportage från världens mest svensktalande plats. Det vet ni väl vart det är?!

Det är inte i Modena. Där tillverkar man mest Ferraris och sånt. Och dit ska jag idag. Alldeles straxt faktiskt. Ska bara fixa några små detaljer som att klä på mig, springa ner på bageriet på hörnet och ladda upp inför sju timmar tåg och så måste jag stänga lilla resväskan, som jag faktiskt inte packat så jättefull för en gångs skull.

På återseende, France. Ciao!La phalange est réparée.

Det är det här, precis nu, som i folkmun (ja, i alla fall i min mun och jag skulle nog ändå vilja tro att jag är folk fastän man ibland kan undra) skulle kallas perfekt fredagskväll.

- Komedikanalen visar Vänner - The Last One. Givetvis dubbat till franska, men fortfarande bra.
- Har just gjort mig en grym köttfärssås. I klass med mottis. C'est exquis!
- Jag packar inför morgondagens resa.
- Jag har laddat upp med morötter.
- Jag har laddat upp med choklad.
- Jag är en lycklig människa.

Per-fek-tion.


Kärlek.

Igår fann jag till min stora lycka ett blogginlägg med tre underbara filmer tillägnade Mamma. Jag tittade på filmerna om och om och om igen. Med både en och två tårar i ögonen. En för glädje och en för saknad. Och så konstaterade jag än en gång vad kärlek är för mig. Må vara kärlek på avstånd, men likförbannat kärlek. Tavlan står här i mitt hem och jag tittar på den varje dag. Vissa saker kommer jag nog aldrig vänja mig vid att vara utan.


Oh, oh, the laundry's done. Oh, oh. Oh, oh!

Veckoslut och helgstart. De senaste vekorna har vi satt i system att tvätta på fredagar efter skolan. Det hela går till som så att vi först går till bageriet på hörnet där vi köper baguetter och andra bakverk och sen slår vi oss ner i tvätterian. En ganska trivsam fredagssysselsättning faktiskt eftersom känslan efteråt är ett rent nöje. Kläderna är rena och magen är glad. På tvätterian stöter man dessutom alltid på den ena människan märkligare än den andra. Varför alla märkliga människor samlas just där vet jag inte riktigt, men det är så. Idag fick vi boktips av en fransk dam vars tandrad inte var helt komplett. Hon var dock inte så märklig, mer trevlig. Något som i och för sig också kan te sig rätt märkligt ibland då merparten av detta folkslag för det mesta har en mindre trevlig attityd. Och ändå sägs fransyskorna vara de kvinnor som lever näst längst i hela världen. Hur går det ihop? Är det bara ett ljug det här med att ett gott skratt förlänger livet? I så fall väljer jag ändå hellre att tro på ljuget än att bli fransyska. Jag gillar goda skratt.

Ungefär så här kan en fredagseftermiddag se ut. Och ja, vi har använt 18-kilosmaskinen. Twice!


Misan, jag ska till Italiens.

Efter ett par om och men och rätt mycket bråk med Trenitalias hemsida har jag nu äntligen lyckats boka en tågbiljett till självaste Italiens. Happy days! Det gamla hederliga sättet att i egen hög person gå till tågstationen för att be en livs levande människa sälja mig en tågbiljett visade sig vara den absolut bästa lösningen på mitt problem. Och så fick jag ju öva min muntliga språkfärdighet, vilket just idag var så roligt så jag gärna hade stannat kvar där vid disken och pratat med den snälla kvinnan som tålmodigt lyssnade på mig när jag förklarade att jag bara bor här tillfälligt och inte är intresserad av ett bonuskort. Fast jag stannade inte kvar. Det hade nog bara varit allmänt störande för alla andra. I stället gick jag förbi hemmet och plockade upp Sandra för att köpa glass. Det var på alla sätt obligatoriskt just idag för det är så himla varmt ute.

Ja, kära värld. Nice i all ära, men på lördag åker jag till grannlandet och där ska jag också äta glass. Äta verkar för övrigt vara det enda vi ska göra där borta. Det är så många must-tastes så jag känner att jag måste ta mig en springtur nu. I förebyggande syfte. Längs hav och kring palmer och lyktstolpar.


Maffigt, Masse.

Vi checkar av på saker-man-måste-göra-i-Nice-listan. Musée Masséna - check! Helt klart värt ett besök. En riktigt maffig byggnad med helt otrolig insida. Jag ville sätta upp mitt hår, klä på mig en stor, plufsig klänning och bli typ Elizabeth Bennet eller någon annan Jane Austen-karaktär och dansa omkring i den jättestora salen med en veranda ut mot den fina trädgården. Fint, helt enkelt jättefint. Bra jobbat av Hans-Georg Tersling, den danske arkitekten som med all rätt ansågs som en av de främsta under La Belle Epoque (1890-1914) och som ligger bakom projektet. Tope là!

Nu ska jag snart ta och checka av på min lilla to-do-lista, men först ska jag diska. Ralle påpekade just att jag ligger efter och det kändes inte bra. Disken, jag är på väg!

Så här ser det ut runtomkring muséet. Insidan tycker jag ni ska utforska själva.


Dag på muséet 2.

1898 bestämde Victor Masséna, sonson till Jean-André Masséna även kallad "the Dear Child of Victory", att det vore en briljant idé att resa en byggnad i modern italiensk stil längs strandpromenaden här i Nice. Byggnaden kom att bli Musée Masséna och dit ska vi bege oss nu. Hur denna byggnad ser ut och vad som kan finnas innanför dess väggar kan jag återkomma med senare, när jag har varit där. Nu är det dags att traska.

Place Masséna. Musée Masséna. Jean-André Masséna. Big happy family. Här, Place Masséna.


Här finns inte plats för några män (just nu).

Idag försöker jag vara en flitig student. Inte nog med att jag har gjort min läxa och skrivit ihop en argumenterande text kring en artikel vi läst, jag har också förberett mig inför mitt framtida liv (?) genom att översätta nämnda artikel. Helt klart underhållande tisdagsgöra. Om jag bara haft en bekvämare arbetsstol!

Artikeln vi jobbar med i skolan, och här måste jag bara inflika att "vi" i skolsammanhang numera så piggt är jag och min ENDA klasskamrat Elena från Ryssland, handlar om könssegregation på tunnelbanan. Det finns alltså på riktigt tunnelbanevagnar i Mexico och Japan som är reserverade för kvinnor. Urbota dumt, kan jag tycka, men så jobbar de.

Men, om sanningen ska fram så jobbar vi faktiskt lite lika här på rue Tonduti de l'Escarène ikväll. Ikväll är det nämligen tjejkväll som gäller. Crêpes, DH-maraton och Swedish Brownie Cake. Inga män tillåtna. Bara jag och Sandra. Först blir det en springtur, sen är det mjukis som gäller resten av kvällen.


Kulturlördagen och barnasinnet.

I lördags morse tog jag först på mig joggingbyxorna och gick en powerwalk till den affär som ligger lite längre bort. Bara för att. Det var oväntat varmt ute, men det som förvånade mig var inte riktigt värmen, utan folket. Vart jag än såg, såg jag människor som bara såg allmänt miserabla ut. Så otroligt onödigt. Sån vill inte jag vara. Jag köpte mina grejer, som bland annat var ett doftljus för att det är trevligt, och gick hem. Hemma i den lägenhet som verkligen känns som hemma för mig tog jag en dusch, klädde på mig en kjol och satte igång ett sconesbak. Det lilla hushållet som i lördags morse var dubbelt så många som vanligt hade en lång och trevlig frukost. En lördagsfrukost.

Sedan blev det kulturlördag med promenad till Musée Matisse. Monsieur Henri Matisse, 1869-1954, var en tidig modernist som influerats av sina många, många resor världen över. Jag njöt av att strosa omkring bland de väldigt olika stilarna och fick en självförtroendeboost av att inse att jag verkligen kunde läsa och förstå allt som fanns skrivet om denne man. Jag kanske kan lite franska ändå?

Ett som är säkert är i alla fall att jag kan njuta av sånt som är till att njutas av. Livet, till exempel. Som Matisse i egen hög person uttryckt sig: "Il faut regarder toute la vie avec des yeux d'enfants". "Man måste se livet genom ett barns ögon". Ungefär vad jag och fiskmåsarna brukar skräna när vi möts. "För vi har vårat glada barnasinne kvar! Så har ni erat glada barnasinne kvar?!"
Guldet är de SÅ värda, mina älskade barn.

"Grenseger i trampett och fristående, tvåa i matta och lätt totalseger och ett himla liv i bussen!" Ett av helgens bästa sms från Tompa The Man. Jag började nästan gråta och kände definitivt total lycka i kroppen. Mina älskade, älskade barn lyckades kamma hem ett guld under den årliga Truppcupen i Östersund i helgen. Mot alla odds, vad jag förstått. Och det gör mig bara ännu mer stolt. Man ska aldrig ge upp något man brinner för, så är det bara. Det finns ingen anledning att ta åt sig av negativ energi när man gör något man älskar. Jag är så glad för deras skull, men ledsen för min egen som missade en underbar helg i en sunkig gymnastikhall. Kan hända att det nämnts förut, men jag saknar det så det gör ont i hjärtat. Verkligen. Jag hade gett vad som helst för att sitta så där på läktaren med en sammanbiten min och nervöst kolla in resultattavlan. Kanske någon gång igen. Kanske någon gång igen. Just nu tänker jag försöka att bara känna glädje för kidsen och deras guldmedaljer, det är de SÅ värda!


Glada överraskningar är bra överraskningar.

Generellt sätt gillar jag inte riktigt överraskningar. Det har väl att göra med mitt enorma kontrollbehov antar jag. Hur kan jag planera och kontrollera sånt jag inte vet ska hända? Men det finns alltid undantag. Det vet vi språknördar. Undantag, undantag. Dagens undantag gick ut på att hitta en vilsen Italienare utanför skolan efter lektionen. Det var definitivt en glad överraskning och det gjorde inget att mina planer på att städa och springa blev lite rubbade. Åh. Happy Days här i Nice. Trevlig helg!


Åhnej. Inte igen.

Obehagligt bekant känsla av migrän på intåg. Igen! Det här med huvudvärk för verkligen inte något gott alls med sig. Dagen blir värdelös och det är inte kul att göra något. Värdelösa dag. Jag orkar inte plugga, jag orkar inte springa, jag vill bara sova. Sovit har jag gjort och själva sovandet i sig var ganska tråkigt eftersom jag drömde om hur ont i huvudet jag har och till råga på allt glömde min jacka på en buss. Vär-de-löst.

Jag ogillar huvudvärk. Starkt. Snart ska jag gå och lägga mig med förhoppningen om en ny dag utan äckelkänsla. En dag närmare lördag till och med. Det gillas. På lördag blir ordningen återigen återställd.St. Paul. Men vems är handen? Pauls?


Vad finns där bakom hörnet?

När är det dags att bestämma sig? Är det värt att få ett nervöst sammanbrott? Är det dags att bli vuxen på riktigt? När? Var? Hur? Varför? Med vem? Det är lite mer än en sak som ska stämma. Ibland känns det som att jag åkt fyra år bakåt i tiden, men ganska snabbt inser jag att det har jag faktiskt inte alls. Jag är här och nu och jag kan inte beskriva hur nöjd jag är över det. Jag vet mycket mer nu. Massor vet jag. Nu undrar jag bara vart vägen går och vad som väntar bakom hörnet. Jag fick ett onekligen spännande förslag idag. Lite för bra för att vara sant, om det skulle bli sant. Hjärnkontoret jobbar vidare. En vacker dag ska jag bestämma mig.


B.U.R.R.

Nice is nice but turning into ice. Solen har tittat fram och värmt lite grann idag, men annars börjar det bli riktigt kallt här. Igår frös jag i skolan, hemma och när jag var ute. Vi intog middag på Wayne's och det var först där jag lyckades få upp någorlunda normal kroppstemperatur. Jag saknar alla varma tröjor jag har hemma och skulle vilja byta ut hela den sommargarderob jag har med mig. Det känns som ett hån mot mina vinterjackor som ligger nerpackade i lådor i Sverige, men jag måste verkligen köpa mig en varmare jacka och det nu. Det börjar bli dagar av istid här och det är inte kul. Alla som känner mig vet att jag ogillar starkt att frysa samt att mina blodcirkulation är lika med noll. Bra kombo. Tråkigt för ekonomin, men nödvändigt för överlevnaden. Tur att det i alla fall finns H&M. Dit ska jag nu. Ut i kylan.


Två små frågor bara.

Fråga ett: Varför flyger flugor alltid frenetiskt?

Fråga två: Varför har man solglasögon när det är skymning och dessutom molnigt?


Kan du det?

Det är inte alla som kan det, men Grandma och Young Italian är grymma på det. Söndagar. Igår var platserna Cap d'Ail och Eze Village och sysselsättningarna bland annat fotografering, crêpes, kaffe och språklektioner. Jag antar att vi har Forden att tacka för mycket, men det är ändå inte så lätt som att bara ha en Ford. Man måste kunna det. Kan du det? Söndagar alltså.

Voilà, Cap d'Ail.Voici, Eze Village. 


Ursäkta fröken, men en bit av er balkong har rasat.

Vi kom isäng ganska sent i fredags natt, så när det ringde på porttelefonen klockan nollåttatrettio i lördags morse brydde jag mig inte om att svara. Sekunderna senare knackar det frenetiskt på dörren. Jag virar in mig i mitt täcke och går och öppnar för vad som visar sig vara tre brandmän. På en rapp franska frågar de om det är min balkong som vetter ut mot gatan och ja, det är det, svarar jag. Sömndrucken som jag är förstår jag inte riktigt vad det är frågan om, men lyckas i alla fall höra att en bit av min balkong har ramlat ner. What?!

Grabbarna klampar in och tar sig ut på balkongen för att inspektera. Mycket riktigt, en del av fasaden har valt att inte samarbeta längre och ligger nere på trottoaren. Kära värld! Som tur var, var det ingen människa ivägen när detta stenblock föll, men det kan ju fungera som en liten varning. Passopp, håll utkik för rasande fasad!

Efter detta något bizarra uppvaknande sov vi lite till innan vi kickade igång en trevlig lördag. Paul, Nicolas och Marin (som vår lärare namngivit oss vid olika tillfällen) möttes upp för en sista gemensam rendez-vous. Det var märkligt att säga hejdå till Benjamaan (Paul), men vi kommer att ses igen. Någon gång. Någon stans.

Lagom till middagsdags kände vi att vi ville åka någon stans, så vi körde iväg till Antibes. Ett regnigt, kallt, mörkt och ganska övergivet och dystert Antibes. I trevlig sällskap, på en mysig restaurang , blev det dock en perfekt lördagskväll som slutade med att vi körde vilse just innan Nice. Men vad gör det, vi var i alla fall skonade från stenblock i huvudet.


Och fredagen kom och allt med den.

Jag måste säga att veckan har sprungit iväg. Jättefort. Och det är jag glad över. Det har varit en bra vecka och nu blir det en ännu bättre helg. Efter avsked följer, som nu alla vet, återseenden och idag blev det ett kärt sådant. Helgen har inletts på bästa möjliga sätt och jag kommer förmodligen gå omkring som happy-girl-in-Nice varje sekund. Möjligen med undantag för den stund då det blir dags att säga hejdå till Benjamaan. Han gjorde sin sista skoldag med oss idag och imorgon går tåget vidare för honom. Jag bakade en Swedish Brownie Cake som en liten avskedspresent och ikväll blir det någon slags utgång. Antagligen.

Nu ska jag hänga med min besökare och ta igen veckan som gått. Man vill ju vara en god värdinna. Åh, detta kommer bli en fin helg. God helg, kära vänner och alla som jag känner. Hoppas ni är happy people!


Hela huset skakar.

Det åskar och blixtrar och jag sitter och skriver en resumé av en text. Nattplugg. Det är rätt mysigt. Men nu börjar jag bli riktigt trött så jag stänger butiken för idag. Imorgon vill jag gärna vara pigg. För imorgon blir nog en bra dag. Ja, det tror jag. Godnatt.
I-lands.

Dagens i-lands ett: Mitt msn fungerar inte. Jag förstår inte varför och jag tycker att det är lite jobbigt. Facebookchatten håller inte alls samma standard. Illa, illa.

Dagens i-lands två: Alla mina frisörvänner är jättelångt borta och jag vill verkligen ha chokladbrunt hår. Som Eva Longoria i de avsnitt av DH som visas nu. Sommarbrännan är ett minne blott och då brukar mitt hår få en mörkare nyans. Frisörer finns det var femtionde meter här, men jag vill inte gå till någon annan än någon av mina frisörvänner. Det får vara solblekt fram till jul helt enkelt.

Ja, hörni. Dessa i-landsproblem kommer man aldrig ifrån.


Tourist Tuesday.

Vissa saker bara måste man göra i en stad. De flesta städer längs Côte d'Azur har ett litet tåg som guidar turister genom gator och torg. Nice är givetvis en av dessa städer och vi har velat åka detta tåg sedan dag ett. Bara för att man måste. Idag var det äntligen dags att hoppa ombord. Denna eftermiddag blev helt enkelt Tourist Tuesday. Vissa gillade det, andra inte. Personligen prickar jag gladeligen av på saker-man-måste-göra-i-Nice-listan.

Voilà, Le Petit Train.


Menton. Som Mentos, fast med n i stället för s.

Senaste helgerna har vi skapat en liten tradition att ta Forden ut på äventyr för att uppleva Nice med omnejd. I lördags bjöd vi med vår käre vän Benjamaan och åkte till Menton, beläget strax efter det konstiga landet Monaco. Vi tre kunde enas om att Menton är vår favorit hittills. Mycket renare än Nice och skonat från hundbajs på gatorna, men ändå inte lika mycket legostadsfeeling som Monaco. En fin blandning, mélange, helt enkelt. Längs mysiga gränder och trädkantade gator gick vi och åt socca. Det spelades till och med musik ur högtalare som vi inte kunde se, så det kändes som att vi vandrade omkring i en film. Kan man annat än le åt livet sådana stunder? Knappast.

Dagens restips: Menton. Kan dock inte garantera ett soundtrack till dig och din reskamrats promenad genom stan. Det kan ha varit kopplat till Halloweenfirandet (som för övrigt ogillades starkt av den oändligt söta lilla tanten vi köpte socca av), men staden är värd ett besök ändå. Med eller utan musik.Bläddrar vidare i boken om mig.

Sunksöndagen är över och nu börjar en ny vecka. En vecka som jag tror kommer bli en bra vecka. En vecka som känns som ett nytt kapitel. Jag skulle vilja säga att jag bläddrar vidare till kapitel tre här på franska rivieran. Det första skulle vi kunna beskriva som sommartider hej, hej i Nice. Nyhetens behag och semesterkänslor med allt vad det innebär. Helt klart ett roligt kapitel. Det andra blev väldigt präglat av den nya klassen och sen kom vanorna och internskämten. Bekvämt och faktiskt ännu bättre än kapitel nummer ett. Det kommande tredje skulle jag vilja döpa till "Fokus". Det är ett kapitel som jag ser fram emot med ganska mycket nyfikenhet. Jag tror att det kommer att bli ett bra kapitel, så länge jag håller mig fokuserad. I have a plan, Stan. My man. Sen är det bara tiden som vet hur kapitel fyra blir. Och tre också för den delen.

Det här med tiden igen. Så beroende man är av tiden. Jag är nyfiken på framtiden, men vill verkligen inget annat än att leva i nutid. Eller ja, kanske att det är okej om det går ganska snabbt fram till lördag morgon. Eller? Njae, den här veckan har sin charm också för vi har roliga saker inplanerade och det är en rätt spännande känsla att gå och längta efter något. Ta din tid, tiden. Jag har all tid i världen.


Sorgligt. Soft. Söndag.

Avsked och återseenden var det, ja. Jag lyssnar fortfarande på min käre fars ord, men vissa avsked är faktiskt lite sorgligare än andra. Denna söndag är av sådan karaktär. Inte favoritsysselsättning att säga hejdå till en favoritperson. Men det är ju bara fem dagar kvar till fredag. Så det är precis som med bästavännerna. Hejsålänge. Inte hejdå. Ja, kära värld, vad har jag gett mig in på?

Ibland är det lite mörkt och molningt, men det gör helt ärligt ingenting för när solen sen tittar fram blir man alltid extra glad. Dessutom kan ett par moln på himlen skapa en rätt fin bild. Denna söndag är som den är så det känns inte mer än rätt att göra denna söndag till en soft söndag. Choklad, soffan, True Blood. Ciao!