Vardagsfiffighet.

Hur festligt är det inte när väderflickan avslutar sin presentation med:

"Det var allt, ta det kallt!"




Hördu, he ä nog som tid å far hem nu.

Jag har tänkt lite på en sak. Det här med dialekten. Trogen läsare vet att jag är språknörd. Klart att jag älskar dialekter. Och ord och uttryck. Ord som tyken och knô måste man lära sig om man ska bo på västkusten. Och vissa uttryck bara slinker ur efter några månader här. "Ha det gott". Så sa jag aldrig innan jag flyttade till Göteborg. Dessutom säger folk som träffar mig för första gången att de inte hör att jag är från Norrland. Förutom när jag säger den här ramsan, ni vet "sju sjösjuka sjömän". He ä nog som dags å far hem snart. Hem ti gamm Ume så ja int glöm bort vars ja kom från.

Men visst är det så att nya ord och uttryck bara berikar språket. Däremot tror jag aldrig att jag kommer lägga till detta spännande la, ofta i stället för väl, i min vokabulär. Njae, så göteborgsk blir jag nog aldrig.


Generalrepetition.


Genrepet ska gå dåligt. Då går showen bra. Så sägs det. Det tror vi på. Välkommen till Mimers Hus på lördag för att se hur det ska gå egentligen. Om det stämmer så som de säger. Den som lever får se, brukar man ju också säga. Här kan vi säga att den som tar Grön Express till Kungälv får se. Men glöm för guds skull inte borta att stämpla ut när du kliver av bussen (damn it)!


All in!

Nu går jag all in på julpyntet. Det finns ingen idé att spara på krutet. Inte en vrå är tomtefri. Typ. Men hur mysigt är det inte då? Jag håller på att spricka av tomtelycka. Det är underbart. Bara underbart. Och tidigare pratade jag på Skype med världens finaste italienare i Brasilien. Finaste fina som gör mig så glad. Det var också ett underbart moment denna söndag. Håhåjaja. Jag ska mysa vidare och pynta lite till



SkrivPuff: Om något gripande.

Ingen puff idag! Jag snor gårdagens då.

Det finns tre speciella små män i mitt liv. Två av dem är så stora så de kan vika pappersplan och berätta sagor för mig om en varg som begav sig ut i skogen (men alltså, hur många fyraåringar har egentligen bege sig i sin vokabulär?). Den tredje lille herren skulle nog gärna vilja kunna vika pappersplan och berätta sagor om vargar. Ibland låter han som en varg. Ibland härmar han mig när jag hostar. Ibland jollrar han bäbisaktigt och smilar upp sig. Och så ska han ha allt. Helst sådant som är vasst, elförande eller väldigt dyrt. Typ köksknivar eller sin mammas iphone. Jag vet inte jag, men hans armar verkar vara töjbara och han snor med sig det ena och det andra.

Och ibland snor han åt sig mig. Javisst. Ta tag i mosters armar bara så har du henne. I fredags var han riktigt generös och ville pussas. Grep tag i mina armar och släppte inte taget. Det är klart att hjärtat smälter en sådan gång.


Vi tänder ett ljus i advent. Det sprider ljus i vårt mörker här.

Hurra! Nu får man verkligen börja jula på riktigt.

Kvällen igår blev senare än vad jag hade tänkt - så går det när man har trevligt - så jag tog en schyst sovmorgon. De två timmar jag varit vaken denna första söndag i advent har jag spenderat vid mitt köksbord. Med DN (I love DN jättemånga utropstecken), vört och kaffe. Mmm. Livet kan vara sämre. Det kan även vara lite bättre, men nu är det bara en månad kvar tills jag är in Italia igen. Och det som är så fantastiskt är att det den här gången inte är en månad bara av väntavänta längtalängta. Det är en månad av julmys. Hurra! Så mycket lättare allt känns med tomtar och änglar i världen.

Käraste läsare (vem du än är), nu jular vi på och känner oss lyckliga. För det är vi värda.



SkrivPuff: Om att pigga upp.

Jag kan tycka att det är trevligt när man tackar busschauffören eller spårvagnsföraren när han eller hon stannar och väntar när man kommer springandes för kung och fosterland i hopp om att hinna ombord. Ni vet, det är ofta någon som släntrar in lite sent. Ibland kanske du! Bussen har börjat rulla eller spårvagnen har signalerat att den är på väg. Men så kommer en eftersläntrare och ser lite uppgiven ut och fordonet stannar och dörrarna öppnas igen.

Vissa kliver bara på. Andra tackar. Jag tycker att det är trevligt att tacka. Det är ingen plikt för den som kör att stanna. Vem har sagt att någon annan ska ta hänsyn till att du gick hemifrån sent eller stod och pratade för länge med din vän? Det är väl klart att man ska visa uppskattning för denna fina lilla gest.

Jag tror den som utfört denna gest blir glad av att få bekräftat att den uppskattats. Glada människor kan vi aldrig ha för mycket av. Och här är det är liksom win-win.



Rutigt för rutan.

Jag satt och kvällspluggade i mitt kök igår. Jag har hela veckan tänkt att jag kan nog hålla mig med de gardiner jag har där. Inte behöver jag julgardiner i köket. Någon måtta får det väl vara. Eller får det? Nja, alltså, jag börjar tveka lite grann och jag önskar att jag hade juliga köksgardiner. Inte handlar jag mycket grejer i dessa dagar. Jga är i ärlighetens rätt less på att konsumera och ser inte poängen. Men ett par julgardiner i köket, jo, det skulle nog ändå göra mig än lite lyckligare. Jag lägger allt mitt hopp på den närliggande second hand-butiken. Finns det månne något rutigt där? Ska gå å kik.



Scenskräcken då?

Oj, så nervös jag blev helt plötsligt igår när jag skulle sova. Jag har drömt mardrömmar hela natten. Jag vet inte om jag glömde bort att jag har äckligt jättemycket scenskräck när jag gick med på detta spektakel. Hjälp, hur ska det gå? Det vet bara den som kommer till Mimers Hus i Kungälv nästa lördag. Kommer du? Nu ska jag ju liks göra detta, så då kan det väl lika gärna faktiskt sitta folk där i publiken.



SkrivPuff: Om skuld.

Jag vet att det inte står riktigt rätt till. Jag vet att det inte ska vara så. Och jag skäms lite grann för att det är som det är. Det är mitt fel. Förlåt för att jag bara ignorerar er. Ni som tar mig framåt varje dag. Ni som ger mig en grund att stå på. Ni som gör det möjligt för mig att göra allt jag gör! Förlåt för att jag inte ger er den ömhet och kärlek ni skulle behöva. Förlåt för att jag tvingade er att dansa i karaktärsskor i tre timmar häromdagen.

Förlåt, små fötter, för att jag inte bara ringer en vårdcentral, men jag har sådan förfärlig sjukhusskräck!

När julen flyttar in.

Man blir automagiskt lycklig i själen när julen flyttar in i hemmet. Så är det bara. Just nu har jag även två levande tomtar på besök. En far och en bror på affärsresa. De är mest ute och ränner, men det var mysigt att äta frukost tillsammans i morse. Jag bara myser. Det nalkas juletider i världen. Det är snö i Göteborg. Och jag känner allmän lycka i livet.

Jag var på en så bra yogaklass igår. Temat var här och nu. Nu är det enda vi har. Jag försöker tänka så. Och trivas. Just NU gör jag det också. Tomtarna bidrar enormt till denna känsla av trivsel. Och även en massa annat. Ho, ho.


SkrivPuff: Om en värdering.

Tidigare i höst hade DN en artikelserie om människor som trappat ner, eller helt valt att avstå från alkohol. Alla hade de sina anledningar. Två unga tjejer var nyfikna på om man kunde festa utan sprit. En äldre man hade insett att alkoholen tagit över hans liv. Och jag tror att det var någon ung idrottande kille med också. Jag minns inte helt säkert.

Det var en bra artikelserie, men det som var mest intressant med det hela var det som publicerades några veckor senare. Redaktören för Insidan (delen i tidningen som gör dessa serier) hade fått så mycket upprörd respons från läsare som tyckte att DN minsann inte skulle komma med pekpinnar och säga att man inte ska dricka alkohol, så han var tvungen att skriva något slags försvarstal.

Då undrar jag för det första: var det verkligen det DN sa, att man inte ska dricka alkohol? Och sen, varför blir folk så upprörda när man väljer bort alkoholen?

Okej, mamma, jag tror att du vet fast du inte riktigt vill veta, men jag har haft perioder då jag druckit stora (jättestora) mängder alkohol. Det har varit väldigt festligt och väldigt roligt. Och jag har varit väldigt bakfull. Idag dricker jag väldigt sällan och när jag väl gör det väldigt lite alkohol. Anledning? Ja, vad spelar det för roll?

Det är just det som ger mig huvudbry. Varför måste man ha en anledning till att inte dricka alkohol? Det var aldrig någonsin en endaste gång en endaste person som frågade varför jag hällde enorma mängder alkohol i min inte så jättestora kropp. Men är jag ute på krogen och beställer alkoholfritt kommer alltid frågan: varför? Somliga undrar om jag kör bil. Andra tänker att jag kanske jobbar tidigt dagen efter (som om det skulle stoppa tjejen som ibland cyklade lite halvfull till jobbet klockan sex på morgonen).

Nej, jag tycker bara att jag fyllt min supkvot rätt fint och nöjer mig med en öl eller två någon gång när jag känner för det. Fritt fram för andra att supa på, det gör inte mig något, men sluta oroa er över att jag har en Loka i handen.


SkrivPuff: Om en gruppering.

Ja, jag vet, jag är nostalgisk. Och ja, jag vet, det är mycket snack om de här Barnen. Men allt det ligger så varmt om hjärtat och det är så många fina minnen. Ett fint minne spelades upp som en liten film för mina ögon när jag funderade på en gruppering. Du som är eller har varit gymnast förstår säkert. Du som inte. Njae, kanske. Vad vet jag. Så här var det i alla fall.

Det var vårterminens höjdpunkt. Det vi strävat efter ett helt år. Gymnastikhallen var full av gymnaster från norr (vi) till söder (typ alla andra 49 lag). Andra grenen. Första varvet. Det kändes tryggt. Tjejerna var säkra på bord. Men så ser jag i ögonvrån hur den lilla olycksfågeln Marran inte landar bra. Hon står. Så klart. Så gör vi gymnaster. Vi står tills det bara inte går längre. Så fort hon kan, utan att bli bedömd av nitiska domare, lägger hon sig ner i smärtor och där är jag och T sekunden senare. The show must go on, så alla utom stackars skadade Marran hoppar vidare. Kör sina grupperade. Kör sina sträcka.

Så fort jag kan springer jag fram till sjukvårdarna och tar Marran i mina armar. Man känner alltid lite extra när det är en olycksfågel som skadar sig. Kan hon inte få klara sig skadefri denna gången bara? Och kan man inte en sån här gång få dela upp sig i två? Det står en grupp, sisådär 17 andra barn, på andra sidan hallen. Jag samlar de barnen i en liten grupp. Vi sitter tight och håller varandra i händer och konstaterar att vi har en gren kvar.

Jag kan inte låta bli att fälla några tårar. Stress och allmän nervositet. Nu ber jag dem att ta en för laget. Ta en för Marran. Och lite grann önskar jag för mig själv; ta en för Mamma. Det gör de. Och det är så ett lag fungerar när det fungerar som bäst. Man tar en för varandra. Och kanske också lite för sin Mamma.



Happy holiday. Happy days.

Det händer så mycket briljanta grejer nu, va! Jag är frisk och kry igen (förutom dessa elaka slängar av äckelhuvudvärk som besöker mig alldeles för ofta) och kan träna. Happy days!  Jag julpyntar lite varje dag i mitt hem och det blir så mysigt så jag blir alldeles pirrig i magen av att kliva upp på morgonen. Happy days! Det nalkas hemfärd till Norrland och där ska jag bara gå omkring i tofflor och baka julgodis. Happy days! Sen väntar Italiens med en massa spännande grejer. Happy days! Och det tar inte slut för att året tar slut. När det nya året just börjat vankas familjeresa. Ja, som ni ser, happy days ända till januari månads slut.

Så festligt, va?!



Men alltså, denna huvudvärk!

Ännu en eftermiddag och kväll med värk i huvudet. I hjärnan. Jag mår illa. Jag blir så ledsen. Jag vill tossa omkring och stryka julgardiner och hänga upp. Läsa min bok och dricka lite glögg. Men det går inte. Tre motvilliga timmar på dansträning och nu säger huvudet verkligen ifrån. Usch, vilket handikapp det är när det blir så här. Snälla låt det vara över till imorgon. Det är inge roligt. God natt.

Magiska lådan.

Jag öppnade lådan igår! Lådan som för övrigt tuffades ner med tåg i min mammas packning. Bara en mamma i världsklass kan nog förstå vikten av att få ner en sådan viktig låda, med vänner jag hängt ihop med sedan barnsben.

Lådan är här och igår öppnade jag den. Men jag tömde den inte helt. Två små dukar smög jag upp. En liten kruka. Några ljuslyktor. En liten tomte. Och adventsljusstaken och stjärnan, som för övrigt var i två andra lådor som också trängdes i min mammas resväska. Lådan får tömmas lite steg för steg, men ganska snabbt ändå, eftersom jag inte kommer vara här så länge till. Ååå... julpynt!



Fly me to the moon.

Googlar flygbiljetter och längtar med hela kroppen till att sitta på en julpyntad flygplats på väg söderut. Efter att ha varit norröver, så klart. Det kommer bli så mysiga mellandagar och en fin nyårsafton. Ja!

Åh, jag älskar flygplatser i juletid. Jag älskar livet i juletid. Nu är det faktiskt juletid! Jamen typ. När första advent vill tända sitt första ljus nästa söndag måste man faktiskt vara förberedd. Jag städar idag. Pyntet börjar knacka och banka från insidan av lådan. Spänningen stiger.




SkrivPuff: Om ett namn.

- Hi, my name is Malin.
- What?
- Malin.
- Mary?
- Malin
- Molly?
- Maaaalin.
- Marleene?
- Malin.
- Marlin?
- Malin.
- Malin.

Efter bland annat tre somrar på Cypern och en termin i Frankrike har jag förstått att Malin inte är ett särskilt internationellt namn. Jag som tycker det känns ganska lätt att säga. Fast tydligen inte. Inte ens Pärlan, vars modersmål är svenska, lyckades få fram rätt bokstavskombination, utan tyckte att Milon var ett bättre alternativ. Oh well. Det har funkat rätt bra i sex år. Vi kör på det.

- Hi, my name is Milon.



52:an mot Skogome, Torsdag 23:09.

Jag var helt ensam passagerare, hela resan hem till min hållplats. Det var bara jag, busschaffisen som pratade i sin mobiltelefon och speakerrösten som talade om vilka hållplatser vi närmade oss. Jag ville liksom säga åt speakerrösten att han kunde ta ledigt. Jag visste var jag skulle av. Men å andra sidan var det ju lite trevligt med hans sällskap. Busschaffisen var som nämnt inte särskilt sällskaplig. Han var upptagen med sin mobiltelefon. Dessutom läste jag på en skylt att man inte får prata med chaffisen under färd. Men är det okej att prata med honom om man inte är ombord på bussen? Kanske i en mobiltelefon?

Två gånger under vår färd tutade chaffisen, men jag lyckades aldrig riktigt förstå varför. Varför tutade han? Var det en tvångstanke? Såg han människor, fordon, djur som inte jag såg? Jag vet inte jag. När jag klev av, klev en man på. Kanske fick han också erfara ett tut eller två. Kanske visste han inte var han skulle av och var lyckligt lottad att jag inte bett speakerrösten att ta ledigt.

Det får vi aldrig veta. Det enda vi kan veta är att jag liksom hade en hel buss för mig själv hela vägen hem. Det var bara jag, chaffisen och speakerrösten. Och två tuuut, tuuut!



Egoboost och så saknar jag de egna.

Igår avklarade jag gymnastikpass nummer åtta av åtta denna vecka. En av de bättre jobbveckorna. Det blir lite av en egoboost när saker och ting klaffar. För det första, den absolut direkta feedbacken från kidsen är minst sagt trevlig. Hur de går från att se lite rädda ut när pipan visslar första gången till att sedan vilja kramas och sitta i famn och hålla hand. Efter mindre än en timme!

Och när timmen har gått är det rätt trevligt att få höra från barnens föräldrar att de gillade disciplinen, att alla barn såg glada ut och var med hela tiden och att de tyckte att upplägget var det bästa hittills. Det kan jag leva på ett tag. Men så får det mig också att sakna mina egna barn.

Det är roligt att se en liten sexåring gå från att vara rädd för räcket till att våga snurra runt helt själv. Men det är ännu mer värmande i själen att se någon man piskat och peppat i sisådär tio års tid sätta sin första salto, tävla med sin första helskruv eller snurra sin första dubbel. Det är så mycket jobb som ligger bakom. Så många strider, så mycket slit, så mycket slarv, så mycket visselpipa.

Det är klart att jag saknar det. Kidsen var min energikälla och gymnastiken halva min personlighet. Det kanske är därför jag känner mig lite orkeslös och vilsen ibland.



Syster och Svåger och Troll.

Igår efter jobbä blev jag skjutsad i bil och avsläppt ganska nära min syster, så jag passade på att ringa och höra om det var någon hemma i deras hem. Man vet ju aldrig med de som flänger och far. Men tur hade jag just då och både Syster med Fästman och Troll var hemma. Och ännu mer tur hade jag att den kära svågern stod i köket med en älgstek i ugnen. Happy times in life! Jag köpte med mig en flarra glögg och lite Juleskum och så blev det en spontan mysmiddag så där en tisdag i tråknovember. Så festligt. Och inget slår familjen, så är det bara.

Det är för övrigt jättekonstigt, men för ett år sedan var min syster jättetjock och hade något som rörde sig som en alien i magen. Men nu, igår, satt det ett litet troll i en alldeles egen stol och blev helt lyrisk av att få smaka potatis och morötter. Jag lärde Trollet göra high five (hög femma). Det tycker jag att man ska kunna när man är nio månader. Han fattade grejen redan efter första försöket och blev så mallig varje gång vi fivade (femmade). Sedan härmade han min hosta och smilade upp sig.

Efter att Trollet somnat såg vi på DH. Och den glöggen. Ljuva dryck. Den smakade lika gott som förra julen. Ja, helt enkelt en myskväll så där en tisdag i tråknovember.


Ja, där inne var det en alien. Ut kom ett troll. Jag vet inte riktigt om jag fattar.


SkrivPuff: Om anlag.

De säger att jag är ganska lik min farmor i mångt och mycket. Jag är den enda i syskonskaran som har hennes raka näsa till exempel. Farmor tillhörde verkligen inte den ironiska generationen, men hon fattade nog ändå grejen på något sätt. Hon var ofta lite fiffig så där. Vi skrattade åt samma saker. Och samma temperament som hon hade för jag vidare i släkten. För det mesta väldigt lugnt, vänligt och lite tillbakadraget, men så säger det ibland pang bom och det kommer fram en riktigt elak liten sida. Jag har många gånger fått höra "om blickar kunde döda punkt punkt punkt" och precis så kunde det blixtra till i min farmors mörka ögon ibland. Jag har förresten gröna ögon, så där är jag bara lik på mamma. Däremot har jag fått farmors leder och hennes värk. Missbildade fötter och kallt blod (men varmt hjärta, som farfar brukade säga).

Det är fint att föra vidare själsliga och kroppsliga egenskaper. Jag gillar att bli påmind om tidigare generationer. Men nog hade jag mycket hellre ärvt farmors otroliga skicklighet gällande sömnad än dessa värkade leder. Om jag hade fått välja själv alltså.

Isä.

Visst är det så att man ska älska och uppskatta sin pappa var dag i livet. Om han är värd det alltså. Vår pappa är värd det. Alla dagar hela året. Särskilt i kris. Inget är för svårt för vår pappa. Han löser alla problem. Men helt ärligt, ni där ute, är det ändå inte lite bra att det faktiskt finns en särskild dag för att tänka på far som är rar lite extra? Man glömmer så lätt bort i vardagen. Jag tycker det är bra att bli påmind. Men jag vill inte vara en del av onödig konsumtion. Det vill nog inte min pappa heller. Han är smart. Därför sänder jag och min syster idag en elektronisk gåva från botten av våra hjärtan. För det är han värd, världens bästa isä.

Sorry, syrran, men detta är för vackert för att bara skänka till vår far. Jag delar med mig till världen. En isdans i Faderns ära.

Personalize funny videos and birthday eCards at JibJab!


52:an mot Linnéplatsen, 16:33.

Jag sitter och knappar lite på telefonen. Skickar iväg ett sms. Kollar om handskarna ligger kvar i väskan. Det gör de så klart. Saker hoppar inte bara ur väskor som är stängda. Kollar ut genom fönstret och njuter av den julpyntade Avenyn. Bussen stannar och två lite äldre par kliver på. Par ett går bakåt i bussen för kvinnan tänker ju minsann inte stå upp. Par två fipplar lite med biljettmaskinen. De vill nog inte heller stå, för de går också bakåt i bussen. Och så stannar kvinnan. För en sekund känner vi varandra.

- Jag måste bara säga att du har en väldigt fin hatt, säger kvinnan från botten av sitt hjärta. Sådant hör man. Och jag tackar från botten av mitt. Blir jätteglad.

- Ja, väldigt fin var den, upprepar hon och kramar mig så där varmt om axeln med sin hand. Så som bara en äldre kvinna med moderliga känslor kan göra. Så som man tänker att Karl-Bertil Jonssons ömma moder skulle göra. Och jag skiner upp. Ler lite fånigt. Känner att killen bredvid mig sneglar. Han blev säkert avundsjuk. Jag blev bara uppriktigt glad.


Hatten!


Grundskolan del fyra - Fröken.

Min första fröken, min lågstadielärarinna, var just precis vad hon var: en riktig Fröken. Jag träffade henne första gången när jag fortfarande gick i förskolan, i dockvrån. Hon berättade hur det skulle gå till att börja ettan. Och så sa hon att Lisa skulle vara min fadder. Jag tyckte att hon verkade snäll, fast hon hade lite konstiga tänder, något som jag fick förklarat för mig senare.

Min fröken sa att när hon var liten fick barnen välja sina egna tänder och eftersom hon hade varit sist fick hon de sämsta. På frågan om hur gammal hon egentligen var svarade hon alltid hundra. Efter tre år gick det där inte riktigt ihop längre, men det var ingen som riktigt ville ifrågasätta det.

Min fröken spelade orgel. Vi hade en orgel i klassrummet som hon spelade på minst en gång per dag. Och vi sjöng. Det var mycket Taube och så. "Allt bakom oxar tio, från stadens sus och dus, jag reste klockan nio mitt mål var Santa Cruz." När klass 3B skulle sjunga på begravningen av deras fröken som gått bort i cancer fick de komma in och öva hos oss, för att vår fröken kunde kompa på orgel.

Min fröken var engagerad och uppmanade till kreativitet. Varje jul skrev vi vår egen julpjäs. Hela klassen var med. Fröken satt med anteckningsblock och penna och barnen räckte upp handen för att bidra med idéer till storyn. Min fröken trodde även på frihet under ansvar och lät oss ligga bakom skärmen, eller bakom hörnet och läsa våra böcker och räkna våra mattetal.

Min fröken hade en magisk pipa från Wales. Den var vit och hängde runt hennes hals. Hon visslade i den när det var dags att komma in från rasten. Jag visste nog inte riktigt vad Wales var för något, men man förstod ju att det var ett magiskt ställe.

Min fröken bjöd hem hela klassen på tårta när det var dags för oss att säga hejdå och gå vidare till mellanstadiet. Hon visade runt oss i sitt hem som var fullt av spännande föremål från Grönland. I köket hade hon en hävstång och hon visade oss hur hon gjorde chins i den varje morgon.

Min första fröken hette Rut.


SkrivPuff: Om en nackdel.

Du tror på mig.
Du gör mig modig.
Du får mig att skratta.
Du tävlar inte med mig.
Du lyssnar på mina drömmar.
Du ger mig näsdukar när jag gråter.
Du står ut med mig när jag är outhärdlig.

Men din gata är så himla långt bort från min gata.



Syssla: pyssla.

Jag pysslar. Det kommer förmodligen ta hela dagen lång. För det ska bli strålande och inte bara lagom. Ganska trevlig syssla. Att pyssla.

Grundskolan del tre - Rasten.

Tillbaka till skolgården. Rasten! Som trogen läsare nu vet var jag ett fan av skolan. Jag gillade att lära mig och tyckte att lektionerna var roliga. Men det är klart, det var också festligt när fröken sa att vi skulle packa ihop och det var dags för rast. Vi lekte alltid så himla mycket på rasten.

Vi spelade vägg och hoppade hopprep, både dubbel och enkel, i ström och spådde. Vi lekte "Bro, bro, breja", hoppade twister och hade hästhoppning över balansgången där det roligaste i själva leken var att kratsa hovarna, det vill säga peta bort lera från varandras skosulor. Vi åkte linbana, spelade "Nigger" (som det fortfarande så politiskt inkorrekt kallades då), hade längdhoppning från gungorna och vintertid startades ett och annat snöbollskrig.

I senare årskurser avancerade lekarna till spöktunnel i rutschkanan och "Saltkråkan". Bara klass 2C läsår 93/94 vet nog vad jag menar när jag säger "Saltkråkan". Större delar av klassen var involverade i den snökojelek där jag var Skrållan och Ida var Malin som alltid bonade golven. Vi lekte även någon slags jaga-lek som jag inte kommer ihåg nu, men som involverade ett fängelse vid björkarna i sandlådan, bredvid klätternätet.

En period tyckte vi att grejen var att byta ytterkläder med varandra. Jag med Ida. Emma med Sofia. En annan period gjorde vi inget annat än att spela "Hjärter" och "Bluffstopp". I mellanstadiet blev vi lite coola och gjorde en grej av att ta över gungbrädan från de små barnen. Målet med gungbrädandet var att få andra sidan att flyga så högt som möjligt.

Ja, vi lekte alltid på rasten. Ända till årskurs sex. Sedan började vi högstadiet. Där lekte man inte på rasten, där hängde man. Det var coolt.


Du din jävla Sjukdom.

Kroppen svarar inte på något. Är trött och hängig och illamående. Det gör mig arg. Riktigt förbannad faktiskt. Jag kan bli på så otroligt dåligt humör. Min syster skrev just under det konstaterandet. Och allt jag vill är att gå och träna. För att kicka igång med endorfiner och bli glad. Men det går inte. Jag orkar inte. Och jag blir bara på sämre och sämre humör. Ni har hört talas om sådana där spiraler?

Att dansa ger ingen energi. Det bara suger energi. Och jag förväntas ge energi. Helt ologisk ekvation. Så ikväll sa hon ifrån, fröken PÅ. P som i Prestation. Å som i Ångest. Hon slog knytnävarna i väggen och skrek åt mig att nu får jag för f-n göra något åt detta. Så jag sa NEJ. Nej, nej, nej. Den där dansen betyder inget i min värld och jag har prestationsångest så det räcker för alla andra nummer som jag också hamnat efter med.

Sen gick jag hem. Jag var på för dåligt humör för att stanna. Ingen behöver en människa som bara sprider negativ energi. För det är det enda jag har just för tillfället. Jag vet inte om det är rättvist, men jag lägger stor skuld på influensan.



Den där gränsen, va.

Det var länge sedan jag var en bitch. Riktigt röt ifrån och var brutalt ärlig. För det ska ni veta, att det kan jag vara. Men jag försöker bespara mina medmänniskor. Hålla käft och tycka att det inte känns värt att ödsla tid på idioti. Någon stans har väl alla rätt till att tycka sitt. Ja, det tycker jag. Och dessutom tycker jag att det är trevligast att vara trevlig och inte vara en bitch. Trots att jag inte känner något för de som irriterar mig. Jag tänker väl lite karma, kanske. Men jag har en gräns. Och när den gränsen är nådd vill jag bara explodera och ösa ur.

Jag vet inte jag, men det är något i magkänslan som säger att gränsen är nära. Jag sitter lite på nålar och tycker liksom snart inte att det känns värt det. Screw karma. Jag kan inte lova något. Vi ser väl.



SkrivPuff: Om ett oväder.

Som ett åskväder på öppet hav. Kulingvarning och kraftig nederbörd. För att inte tala om blixtar. Och på detta öppna hav, på denna gungande skuta finns inga livbåtar, inga flytvästar, inga livbojar. Det är bara att hålla i sig hårt, hårt. Sluta ögonen och hoppas att stormen ska passera. Att havet ska mojna.

Vid gryningen är det i regel lugnt igen. Men besvikelsen är total då huvudvärken är kvar när jag slår upp ögonen efter en stormig natt. Tack för det. Trevlig torsdag.


Ikeeea, this is comfortable!

Det var röd dag på Italiens förra måndagen, så det shoppingcentrum vi hade tänkt strosa omkring i var stängt. Stängt var däremot inte IKEA. Det var så himla öppet och det var helt, heeelt galet. I'm tellin' ya'! Så mycket folk. En period hamnade vi motströms. Ni vet, man vill ju gärna kunna gå och kik som man vill. Det tog dock inte länge innan vi var på rätt bana igen. Lek inte med ödet.

Så där strosade vi. Någon stans utanför Bologna. Italien och Sverige på svensk mark i Italien. Med en massa andra får som vallades omkring av Herr Allsmäktige Ingvar. När vi kom till utgången och kassorna och julpyntet sa min kära helt plötsligt att det blev jättebråttom till flyget. Jag vet inte, jag.

Idag har jag lyckats lura med min syster till IKEA. Hon gillar också julpynt.



Kreativitetvetsmet.

Det är sant det där med kreativiteten, att den aldrig tar slut, utan snarare expanderar alltjämt. "Kreativitet är inte en förbrukningsvara, ju mer du använder den desto mer av den får du". De orden skickade en lärare med mig när jag slutade årskurs nio. En annan sa för övrigt "Åh, fyfan vad du sjöng bra. Så himla bra. Jag bara måste få ge dig en kram." Och det fick han och så kramades vi, jag och Larsa.  Ja, anyway. Kreativiteten var det ja.

Den blir större ju mer som produceras. Och jag kan producera när jag ser saker. I saker inkluderar jag allt. Människor, djur, byggnader, träd, bilar, julpynt. Ja, allt. Inspirationen kommer alltid från en liten fluga eller något som liksom bara etsar sig fast. Aldrig från mig själv. Därför vet jag att jag skulle klara av producerande uppdrag. Men det är ju det här med att kicka igång. Ge sig ut on the road, så att säga.



SkrivPuff: Om en trend.

Vi springer så fort vi bara orkar för att kunna hinna med. Hepp! Det där ska vi ha! Hepp, hepp! Nu gäller detta! Fixa, skaffa, styra upp. Det är vad som gäller. Det är rätt. Det är riktigt. Och vi gör det bara. Jamen vi göreba. Vilken lycka i själen. Vilken lycka i livet. Vi är på rätt spår. Det ser vi på myrorna som bär samma barr åt samma håll som vi.

När makten bloggar om dagar utan mascara och gummistövlar i regnoväder, då kan vi göra detsamma. Fram tills dess är det bäst att passa sig. Passa dig! Och passa dig för att komma på efterslänten. Det är ingen som springer med stafettpinnen åt dig. Du måste lista ut själv. Och du vet att du måste. Det finns inga genvägar till lyckan.

Det finns bara ett rätt. Där tights har blivit legitima byxor. Där ogilla hundar och barn är socialt självmord. Där Facebookfri är utanförskap. Där nej till alkohol måste försvaras. Spring nu fort som fan. Annars hinner du ju inte med! Tvåa på bollen...

Inte konstigt att man tappar andan.


JAG KAN INTE HÅLLA MIG!

Okej, det snöar. Jag kan inte hålla mig. Jag bara måste lyssna på JULMUSIK!

Och så lite julbilder från förra december. Nice, Côte d'Azur. Kära hjärtanes. Jag får alldeles ont i magen och i bröstet av längtan och saknad.


Vieux Nice.


Place Masséna.


Downtown.


Pyntat på Tonduti de l'Escarène


Indisk cykelfest.

Det här låter jättekonstigt, men det är faktiskt jättesant. Tror jag. Jag låg i och för sig i bastuhög feber när detta utspelade sig, men det kändes väldigt verkligt. Det var så att jag låg i min säng, mitt i natten. Sov gjorde jag väl knappast. Jag låg mer och vände på den kokheta steken under de nattliga timmarna. Kanske hade jag slumrat lite, för jag minns att jag ryckte till tvärt och blev alert. Det var ett väldans liv utanför mitt fönster.

Jag särade lite på persiennerna och ute på gatan pågick vad som verkade vara någon slags cykelfest. Jättemånga människor tror jag. I alla fall minst fyra på cykel, men det lät som många fler. Samtliga med något slags indiskt ursprung.

Vadan denna indiska cykelfest? Ingen som vet. DN kunde inte meddela något liknande dagen efter. Inte heller GP.


Den indiske mannen på bilden har inget med cykelfesten att göra. Tyvärr. Det hade varit festligt. Men han var säkert upptagen med att vakta ett hål eller utföra annan viktig syssla. Numera jobbar han som kock, tror jag.


SkrivPuff: Om något begagnat.

En god kvinna klarar sig själv. Men äh. Det börjar kännas gammalt. Och osant. För det måste finnas något att klara av för att klara av något och det måste finnas något att ta hand om för att kunna ta hand om något. Och något platt och transparent kan väl knappast räknas. För det är ungefär där det landar när man inser att glöden är borta. Det brinner ingen låga för en sån där hobby. Det lyser ingen lampa för idogt arbete. Det är nästan beckmörkt.

Och den där linen känns sliten och skit. Ungefär som att ensam är stark. Det är lögn. Lögn. Allt är använt och resultatet är bedrövligt. Begagnad enligt Nordsteds: "som varit i bruk under viss tid och därför blivit sliten och förlorat i värde". Allt. Nästan allt. Slitet och förlorat i värde. Dags att skaffa nytt. Men hur gör man det utan eld?


Jag vill smyga.

Jag är människa igen. Det kändes otippat att jag faktiskt skulle bli det. Men denna morgon var första morgonen jag vaknade och faktiskt kände mig frisk. Och det håller i sig. Men rephelgen med Baletten är förbi utan att jag kunde ta ett enda steg. Och föräldrarna och Pärlorna har packat ihop och åkt tillbaka norrut utan att jag hunnit vara med dem så mycket som jag velat. Nu är det bara tomt och ensamt här. Det enda som finns kvar är otaliga pappersflygplan och hemmagjorda pengar.

Efter flera dagar inomhus känns min lägenhet som ett fängelse. I feberyra och allmän helvetesvärk har jag inte riktigt tänkt på det, men nu i friskt tillstånd är jag tillbaka till den där hejdå-jag-vill-rymma-känslan. Plocka med mig några favoritprylar och sen bara smyga iväg. 



I väntan på bättre tider.

Det gäller att ta vara på den millisekund då det i alla fall känns okej. Jag köpte lite medicin för att göra mig sällskap. Festligt. Annars inte så mycket nytt. Sjukdomen goes on. Grattis till mig.



Besvik, besvik, besviken.

Usch och fy och nej och åh. Jag är så himla besviken. Så besviken! Jag hade sett fram emot en bra vecka. Fulladdade batterier efter en fin helg. Var riktigt träningssugen. Var faktiskt intresserad av att höra alla redovisningar i onsdags. Vill leka och kunna hänga med i Pärlornas tempo. Ja, dom är här och hälsar på nu. Hur ofta händer det liksom?! Vill kunna dansa helgen lång och nöta och repa tills fötterna bara vill dö av trötthet.

Men istället är det hela jag som bara är död av trötthet. Allt värker. Nacke, rygg, huvud, leder, bröst. Är förvisso inte hundra grader varm längre. Men då hostar jag istället så det gör så ont i bröstet så jag nästan kräks. Plus minus noll i tillfriskning där alltså. Jag vet inte jag vad det är som gör mig så känslig, men jag gråter åt typ allt jag ser på TV.

Jag vill bara gråta för att jag är så besviken. Hejdå. Nu orkar jag inte sitta upp längre.


Bastu - Basta!

Kan tyvärr inte komma med svar på gårdagens fråga. Jag kokar fortfarande. Och har ingen medicin. Typ Coca Cola eller clementiner skulle nog hjälpa. Bad hamstern ta en tur till affären, men fick ingen respons. Det kanske funkar med lite äggröra.



Sjuk som en sjukdom.

Vad hände med immunförsvaret? Vem sa att det fick gå? Vem tar hand om en då, när man bor ensam och är stor och så?

Återkommer i frågan när jag inte längre kokar.