Sono in Italia.

Tillbaka efter helgen. Ciao!

Grundskolan del två - Musiken.

Vad fiffigt det var att gå i grundskolan. Man fick göra så mycket roligt. Spela instrument och sjunga i kör till exempel. Vi hade en exemplarisk musiklärare. Vi kan kalla honom Göran Dubbelve. För ja, det var ju det han hette. Göran Dubbelve var briljant. Han hade hår på händerna och höll guran jättehögt upp när han spelade. Nästan så att axlarna var i höjd med öronen. Han hade lite lång lugg och bangade alltid med håret till sitt ivriga pianospel. Just detta hörde kanske inte till hans styrkor, men Göran Dubbelve inspirerade och har nog lämnat spår hos oss alla. I alla fall hos systrarna B.

En dag, för inte så länge sedan, brast jag ut i spontansång och min syster hakade genast på. Helt otippat kunde vi båda låten som går ungefär i stil med "Tiiinaaa! Sololo cha. A siiiina, kobolowa". Låten hade vi så klart fått lära oss av Göran Dubbelve. Den var afrikansk och man kunde sjunga den i kanon med en annan vers också. Det vi började undra när vi sjöng vår afrikanska sång var om det finns fler människor i världen som kan den. Någon i Svea Rike? Någon i Afrikat?

Jag skulle vara evinnerligt tacksam för svar. Tacksam är jag hur som helst för de spår som Göran Dubbelve lämnat hos mig för evigt. Så festligt det var att gå i grundskolan!

Kärlek på italienska.

I kväll ses vi igen. Jag och min bättre hälft. Eller nej, lika bra hälft skulle jag nog ändå säga. Det håller inte om någon ska vara bättre än någon annan. Förutom om det är jag själv då. Denna min hälft får erfara, mer än någon annan, hur otroligt tävlingsinriktad jag faktiskt är. Ibland inser jag att det nog är lite av en sjukdom och försöker tagga ner. Men ganska ofta börjar jag också resonera ologiskt och förklara varför det faktiskt är viktigt att jag får visa att jag är bäst. Att jag får prestera och uppnå resultat. Det kan inte vara lätt att ha att göra med någon som jag. Jag är lyckligt lottad att han står ut. Och han är lyckligt lottad att jag står ut. Och vi är lyckligt lottade att vi står ut. För det undrar många hur vi gör, men vi förstår knappt frågan.

Allora. Det jag undrar är hur jag ska spendera morgondagen. På datakurs tillsammans med ett gäng äldre italienare kanske? Ja, det är det man inte riktigt vet. Jag återkommer i frågan. Om det inte blir ett sånt där jobbigt moment som man helst vill glömma för evigt och alltid. Det kan man inte så noga veta.

Ci vediamo!Från språknörden.

Förresten! Angående plikttrogen. Innehåller inte det ordet kanske världens konstigaste konsonantkluster? K + T + T + R. Jag menar, hallå?!

Pliktus.

Nordsteds definierar plikt som "(känsla av) inre tvång eller drivkraft av moraliskt slag som leder en till önskvärt handlande, trots att detta kan vara i strid med de egna intressena; ibl. mera med tanke på själva handlandet".

Jag har tänkt på det länge nu. Jag är så himla plikttrogen. Och det stör mig. Ibland så kittlar det lite. Vad skulle hända om jag bara INTE gjorde det? Det får man aldrig veta, för i slutändan gör jag det ändå. Eller? Imorgon åker jag till Italia. Vad händer om jag INTE sätter mig på planet tillbaka till Göteborg på måndag? Vem bryr sig! Egentligen! Alltså, tänk så trevligt jag skulle kunna ha det. Vi ser väl om vi ses på västkusten. Annars har jag bara INTE gjort det. Oj, vilken frihetstanke...


Grundskolan del ett - Skolstart.

Jag var ett av de barnen som älskade att gå i skolan. Jag var nog inte lika mycket sommarbarn då som nu. När luften blev lite svalare och löven i de Norrländska skogarna (allt är inte barr!) skiftade färg blev jag pirrig i magen och lycklig i själen. Jag fick välja mitt eget bokpapper att slå in de lånade böckerna med och fick också nya pennor och ett och annat suddigum. Somliga år doftade de jordgubb. Andra år var de formade som hjärtan. Pennfack kom in i bilden kring årskurs fyra, skulle jag tro.

Det var roligt att komma tillbaka till skolgården och åka linbana och hoppa hopprep. Skolstarten var alltid fylld av spännande upptåg ute i den friska höstluften. Vi plockade blåbär i skogen, målade av träd och pressade löv till bokmärken. Det var lite pinsamt att komma till skolan i gympadojjor när det var utedag, men för det mesta hade mamma koll på när gummistövlarna skulle med.

I årskurs ett hade tjejerna sovmorgon på måndagar. Det var inte riktigt rättvist, tyckte jag, vi missade ju så mycket tid i den fantastiska skolan då. Annars var det mesta med skolan bara bra.


Det ser man väl, hur nöjd och bekväm jag är där i skolans värld. Årskurs 1.


Skrivis.

Man kanske inte kan tro det, för någon examinationsuppgift skrivs inte direkt, men kreativiteten bara sprudlar! Jag skulle kunna skriva natten lång om ungefär allt som finns i världen. Ungefär.

Biffigt.

Oj, käraste värld. Jag måste sitta och ta igen mig ett litet, litet tag innan jag fortsätter med annan aktivitet, det vill säga duscha och skriva examinationsuppgift. Jag är så träningstrött så jag kanske kräks. Och det är så skönt så jag kanske skriker av lycka!

Det fanns en tid då jag var stark som en oxe. Kände mig så där stark och snygg. Och kände varenda muskel i min kropp och litade på den till hundratio procent. Det måste man göra om man i full karriär ska våga kasta sig bakåt. Och det är klart att man blir stark när man varje styrkepass har en tränare som går omkring och bland annat hotar med "kroken". Ja, "kroken" dök upp ibland och det var, som det låter, en rostig krok som Coach V hotade med att kroka fast i kinden om man inte gjorde det man skulle. Så jobbade vi (I love Larret always forever in my heart).

Anyways. Nowadays är det ingen som hotar med varken krok eller annat tillhygge, så ibland är det liiite svårt, kan jag tycka, att pressa sig till bättre träning. Ibland händer det dock. Ikväll kände jag mig varken stark eller snygg, men redigt envis så jag lastade på med extra vikter till alla övningar utom en. Det var så jobbigt, men genomförbart, och så himla skönt! Tack till mig själv för att jag var envis. Och tack till "Biffen" för att hon en gång uppenbarade sig framför mina ögon så jag vet vad jag alltid ska sträva mot. Mera muskler!SkrivPuff: Om att utveckla.

Jag och min Bästis undrar ibland vad det är för fel på alla idioter. Finns det något tråkigare än platta människor? Ni vet, sådana som man ser och så är det liksom bara det. Eller sådana man pratar med som säger att "det är jättebra" eller "nej, det tycker jag inte om" och så är det inte mer. Men varför? Jag undrar alltid varför. Kan hända att jag är lite lätt varförskadad efter den varförgillande gymnasieutbildningen jag gick samt flertalet terminer som språkstudent på uni, men jag kan bara inte nöja mig utan att fråga varför.

Jag lyssnar heller på en dålig utläggning och idiotförklarande argument än en person som bara gillar eller inte gillar. Med det inte sagt att det alltid krävs en åsikt om allt. Ja, sådana har vi väl alla stött på. Det är en annan kategori stolpskott. Jag gillar bara djupet om det är på riktigt. Och jag vill behöva använda min hjärna även när du pratar. Annars somnar jag. Det blir bara platt fall. Ja, det bara är så, helt enkelt. Det gillar jag.


Cheese! Hör av dig till Redaktionen om du har problem med undertexterna.

SkrivPuff: Om ett frö.

"Skriv om ett frö." Det går inte att skriva om ett frö. Det går inte att skriva om ett frö. Allt är frön. Hela jag är ett enda stort frö. Kan man säga. Jag tänker i frön. Jag planterar frön. Jag odlar frön. Jag tar hand om och vårdar frön. Jag skördar frön. Jag äter upp vissa frön och andra låter jag bara svaja för vinden.

Om du skulle vara på studiebesök en dag i min hjärna skulle du kanske förstå på ett ungefär. De ligger där och gror i mig. Alla sorter. Stora, små, långa, korta. Ibland är det trevligt. Ibland inte. För det mesta lyckas jag plita ner dem och få dem ur systemet. Jag undrar om det är när jag inte gör det som jag exploderar. Eller snarare imploderar. Ja, du ser, ur ett frö växer ett annat och så där håller det på.

Det går inte att skriva om ett frö. Det finns alldeles för många frön i världen, min hjärna. Jag lämnar WO och återkommer till morgondagens puff. Frö ut.Leggere.

Idag tog jag sovmorgon till åtta. Bara för att jag tyckte att det kändes som att det var det enda rätta där jag låg i min sköna säng. Ändå somnade jag långt före elva igår. Sömnen är min bästa vän. Och nu försöker jag tänka ut vad som är prio att läsa. Och vad som är mest tidseffektivt. Helst skulle jag bara vilja läsa skönlitteratur. Jag har så många böcker som ligger och väntar på mig. Läs mig, läs mig! Jag tänker att det får vänta lite och bli världens skönaste jullov. Jag längtar till jullov och nu bara för att jag bestämt mig för att ta ett långt sådant tror jag lite grann att det redan är det.

Men nej, än är det inte jullov från Göteborg så det är bara att pinna på. Jag tror bestämt att förmiddagen ska ägnas åt personalarbete eftersom eftermiddagen på grund av grupparbete bestämt går i turistandets tecken. Så, let the läsning begin.SkrivPuff: Om att bära.

Hur kommer det sig att man ibland knappt orkar stå på sina egna ben, men att axla någon annans börda går utav bara farten? Jag vet inte jag, men jag tror att det är för att mitt hjärta ibland hittar dem som det slår lite extra för och då blir det bottenlöst och kan inte släppa taget.

För ganska många år sedan kom en person in i mitt liv. En liten person. Både till ålder och plats i världen. Även jag var väldigt ung. Långt ifrån stark och med mycket i min egen ryggsäck blev den här personen ändå en så självklar del att försöka, om än inte bära, i alla fall lyfta. Många år har gått och jag har sett den här personen gå från liten till stor. Både till ålder och plats i världen.

Åren fortsätter gå och jag må försvinna ur denna persons värld, men jag kommer alltid att bära med mig detta. Jag tänker på denna person nu och då och jag hoppas att hon mår bra. Jag hoppas att hon alltid ska orka göra det bästa av situationen och låta det bära eller brista.SkrivPuff: Om att rätta till.

Det är lätt att säga nej när man en gång trampat snett
Stänga ner och stänga till
Tänka att man aldrig mer vill
Inte känna, bara stå still
Så vad gör man när man hamnar ur balans
Vågar man ge det en chans
När hjärtat bjuder upp till dans
Som sveper och virvlar så vackert och nätt
Ja, ta ett steg, gör om, gör rätt.

Jag kommer hem igen till jul.

Okej, jag säger det, jag bara säger det. Jag längtar till JULEN! Det snöar på diverse håll i landet och här och där ploppar det upp julstuff. Jag kan inte hålla tillbaka. Jag längtar! Det är något som ligger i min natur. Och jag kollar hemresor och bestämmer mig för att spendera många lediga juldagar i bästa huset i skärgården i norr. Det är bara att hålla ut, hålla ut, hålla ut. Och däremellan händer ju faktiskt lite kul också.

I LOVE JUL!
Shemale.

Nätkursen jag läser behandlar nu organisation och kön och även så kallad mångfald. Ännu en gång ska jag reflektera över detta. Och jag tycker fortfarande att man ska komma ihåg att varken män eller kvinnor är homogena grupper, men inser så klart att det är naivt att tro att vi kan sluta kategorisera. Och män och kvinnor är ju olika. Eller? Vad är föreställning och vad är fakta? (Vad är fakta förresten?) Ponera att ett experiment utförs där utfallet blir så att män gör si och kvinnor gör så. Är det då för att män respektive kvinnor rent biologiskt är programmerade på olika sätt eller är det för att den samtida kulturen har förväntningar och djupt rotade föreställningar som påverkar resultatet? Jag vet inte. Jag bara undrar.

Jag är i alla fall precis som alla andra. Jag är färgad av samhället och dess dolda konventioner. Igår, under samlingen med kidsen, stoltserade en liten pojke med sin fotbollströja. "Vilket lag är det?" undrade jag och han berättade att det var GAIS, varpå jag frågade om han gillar fotboll. Han nickade. Sen bara slank det ur mig, vad som kändes som den mest naturliga földfrågan: "Gillar pappa också fotboll måntro?" och pojken nickade igen. Jag frågade direkt mig själv varför jag undrade det och kände sedan, för min morals skull, att jag också ville veta om mamman i familjen gillade fotboll. Det gjorde hon. I alla fall enligt hennes sexårige son.Det finns ingen lokalbefolkning i Alanya. Eller?

Alla som någon gång trott att jag skulle sitta och vara helt upphetsad över att läsa statistik på turkiska hemsidor räcker upp en hand! Någon? Ingen? Nej, jag tänkte väl det. Men idag hände det faktiskt. Det var helt magiskt. Låt mig guida er genom denna märkliga information.

Vi skriver ett litet projektarbete där fas ett går ut på att samla diverse information kring valfri turistdestination. Vi landade i Alanya, Turkiet. Och som vi sökt utan att finna det vi letat. Jajaja, Fritidsresor, Apollo, Ving, Världensbästasemesterguidejiho och allt vad det nu heter, vi tackar och bockar för era vackra bilder på turkosa hav och solstolar. Toppen att Alanya passar alla och det är ju fantastiskt trevligt att det är så bra shopping och att det finns restauranger som erbjuder både sushi, traditionell (?) mat och internationell variant. Men turkarna då? Bor det ingen i Alanya? Finns det inte någon lokalbefolkning?

Man skulle kunna tro att så är fallet. Eller i alla fall att prick varenda en som bor i denna turkiska Medelhavsstad jobbar inom turismen. Vi trodde det ett litet tag och det kändes ju helt meningslöst att diskutera något som inte finns. Men så påpekade vår briljanta lärare (ja, ni vet hon, världens bästa föreläsare i världen) att det är ju faktiskt också ett resultat, att inte hitta något.

Men alltså, för att återgå till inledningen, helt plötsligt, nästan av en slump, hittade vi in på diverse turkiska hemsidor och där fanns precis på pricken det vi letade efter. Jag blev på fullaste allvar helt upphetsad av att kunna gotta mig i statistik. Det hela var bara så sjukt spännande! Och vad gör då lokalbefolkningen? Ja, vågar du gissa?

Jag har förresten också varit i Turkiet en gång, när jag var en helt nykläckt student. Fast vi var inte i Alanya. Men vadå. Same, same, liksom.SkrivPuff: Om svamp.

Jag gillar P4 Extra med Lotta Bromé. Programmet tar ofta upp aktuella händelser och nyheter i världen. Till skillnad från en vanlig nyhetssändning diskuteras världslägen, stora som små, och man har tid att själva reflektera och tycka och tänka lite. Sedan har Lotta en bra radioröst också.

Häromdagen ringde Lotta upp en kvinna från, ja, jag kommer inte riktigt ihåg, men någonstans i de svenska skogarna. Denna kvinna var en flitig svampplockerska. Hon brukar promenera ut från sitt hus och plocka svamp i närliggande skogar tillsammans med hunden. En dag bestämde sig kvinnan för att utforska nya områden, så hon tog bilen en bit bort. Nu är jag ingen svampplockerska själv, men jag kan tänka mig in i situationen där kvinnan blev så ivrig av alla de skatter hon såg så att hon glömde bort både tid och rum. Vips, var hon nästan lite vilse och det började skymma.

Kvinnan tänkte att det var väl dags att hitta tillbaka till bilen, så hon började traska med påsar fulla med svamp. Och vips, satt hon fast i ett kärr. Ända ner till midjan sjönk hon. Dramatiska ögonblick följde och hunden blev nervös och ängslig. Som tur var slutade denna historia lyckligt och några timmar senare kunde kvinnan värma sina fötter hemma vid brasan.

Svampen kom aldrig med hem. Tyvärr. Vem har ork att bära på svampar när man krigar sig ur ett kärr? Det var så klart lite tråkigt, med tanke på ansträngningen, men jag tänker att kvinnan i de svenska skogarna ändå var rätt lycklig att det var ett kärr hon trampade i och inte på en landmina. För då, vips, hade både hon och svampar varit stuvning. Bara sådär.


Så mysigt det kan vara då.

Igår när jag i princip sprang och slängde ihop mat, bytte från en jobbtröja till en annan och packade upp och ner väskor kände jag, motsägelsefullt nog, ingen stress, bara lugn. Kontrollerad stress, eller hastighet kanske man ska kalla det, is the best. En lång dag med gymnasiemässa och vidare allmän barnlek tog ut sin rätt och efter middag och sista raderna i DN slog jag mig ner i soffan för att verkligen titta på TV. Det, ska jag säga, händer ändå väldigt sällan. Jag tänker ofta att jag ska titta på TV, men hoppar för det mesta upp och ner för jag kommer på att jag måste diska något, plocka med något, läsa något, måla naglar eller något annat. Men igår försökte jag varva ner och kollade helhjärtat på DH. Första gången på.. ett år?

Jag säger bara det: S K Ö N T !Mässing.

Idag befinner jag mig på Svenska Mässan. All day long ungefär. I alla fall tills nästa jobb tar vid. Jag vet inte riktigt vad jag har att vänta, så jag förväntar mig ingenting. Ska passa på att promenera iväg nu medan det är uppehåll. Adjö. Trevlig Tisdag. Ciao.I veri tesori sono nascosti dentro le persone.


Indeed! Fast idag får jag laga min mat själv. Det blir köttfärspaj. Jag försöker komma på banan med det här med att laga lite mer avancerade rätter än Bullens och bröd eller pasta med morötter.


Flickan från förr.

Ibland tänker jag att jag föddes alldeles för sent. Tänk att få leva i en tid då allt till synes var mycket enklare (tack på förhand, kära besserwisser, jag vet att enklare förr-i-tiden-föreställning exkluderar sådant som pest och annat mörker och så gör även jag i mina drömmars värld). Tänk att få leva i en värld där Kina inte led av vattenbrist, där naturens mångfald inte var hotad och där fiskarna i Mälaren inte bar på cancerframkallande gift.

Tänk att få springa omkring med Emma Woodhouse, Elizabeth Bennet eller systrarna Dashwood. Ja, okej, jag vet att detta bara är fiktiva kvinnor i långa klänningar, men nog har det funnits riktiga versioner av dem också. Tänk att få sitta vid en öppen eld med självaste Jane Austen i egen hög person. Vi hade kunnat doppa våra fjäderpennor i samma bläck och ge varandra inspiration och feedback.

Jag skulle inte ens behöva gå så långt bak i tiden. Det skulle vara fint också att leva i samtid med min egen farmor. Vi skulle kunna plocka potatis tillsammans (vilket vi också gjorde när det begav sig!). Hon skulle kunna lära mig sy. Jag skulle kunna måla hennes porträtt. Vi skulle kunna hålla varandras hand när våra män var ute i Kriget. Och det skulle räknas och vara nog.

Ja, ibland tänker jag att det skulle vara fint att leva i en tid när man inte hela tiden behövde tänka på om man räcker till. Enklare, helt enkelt."Och jag ler fastän hjärtat det gråter...

...när mot kvällen jag hemlängtan får."

Jag brukar aldrig hinna läsa hela DN på morgonen. Lite tar jag alltid med mig till läggdags. Det är mysigt också. Igår hade jag sparat DN Resor. Temat var vintersemester och det var med stor längtan i bröstet jag läste om lugnet i Riksgränsen. Jag började längta efter jul och snö. Och jag fick verkligen, verkligen hemlängtan. Det är väl inte så konstigt att något så vackert som snö gör att mina tankar till hemmet går, precis som i den där visan som var min farfars favorit.Al mattino.

Måndag morgon och allt jag hör är ljudet av diskmaskinen, vinden som viner där ute, tangentsmatter och mina egna tankar. Jag har sovit i en renbäddad säng. Nyduschad. Bortduschad förkylningskänsla. Somnade i harmoni mitt i boken jag läste. Drömde varma drömmar, men om vad vet jag inte riktigt. Vaknade och det var mitt-i-natten-mörkt, men jag klev upp ändå. Valde att spara på elektricitet, så tände ljus överallt. Frukost, DN, diska, bädda, plocka lite, flytta fram till dagens datum på magnetkalendern, ansiktsmask, klädval. Idag har jag på mig min "skrivarklänning". Ja, jag blir alltid lite "skrivig" när jag har den på mig.

Jag känner harmoni så här på morgonkvisten och önskar att det kunde få vara så dagen ut.
SkrivPuff: Om att rymma.

Nu och då drabbas jag av små städ- och rensattacker. Feng Shui-attacker? Jag vet inte, jag. Men det hela går alltså ut på att bara rensa bort, i många fall även kasta bort, saker som jag inte tycker bör vara kvar i mitt hem. En del saker får helt enkelt inte plats. Ryms det inte så ryms det inte och då är det lika bra att hiva. Det här är egentligen aldrig riktigt fallet eftersom jag faktiskt har rätt gott om förvaring, men ibland kan det se bättre ut om prylar plockas bort. Även om de förvaras i lådor eller garderober som är stängda. Jag vet ju att de är där och tar plats.

Annat tycker jag känns onödigt att spara eftersom det bara står och samlar damm och mitt Bree-alterego gillar, som bekant för många, inte damm. Skillnaden jämfört med rensningsgrupp ett är väl att detta inte kan bortförklaras med att det inte ryms. Det fyller bara inte längre den funktion jag en gång tyckte att det fyllde.

Sedan finns det sådant som har ett så märkligt sentimentalt värde så jag blir bara lite knäpp i huvudet av att spara på det. När man väl har lyckats kasta gamla vanor, bryta mönster och prova nytt känns det onödigt att spara på sådant som påminner om det gamla. Du kanske ser det som att jag springer iväg från mitt förflutna, själv väljer jag att se det som att fokusera på det aktuella.

Bilder är för övrigt något som aldrig rensas bort och skulle jag vilja verklighetsfly till en annan tid tar jag mig bara en djupdykning i arkivet. Jag undrar förresten hur många bilder som ryms på min externa hårddisk.Konst är konstigt.

Jag var inte den enda i mitt hus som var vaken igår kring 02:15. Jag hörde hur det knarrade i någon annans golv och forsade vatten i någon annans ledningar. Det var däremot tystare efter 04:15. Då var jag fortfarande vaken. Jag har väl sovit så mycket senaste veckan så jag ligger enormt mycket på pluskontot, för jag vaknade för en timme sedan och tyckte att det kändes som en bra grej att kliva upp. Konstigt. Jag brukar inte ogilla mycket sömn direkt.

Få sömntimmar. Jag klev upp ändå. Slog på Nyhetsmorgon och hamnade mitt i en diskussion kring konst. Äkta eller icke äkta? Själva debatten och vad den grundade sig på missade jag. Jag kom in ungefär i samma sekund som en konstkännande kvinna visade upp ett
verk av Gustav Cederström (jag känner inte honom). Det var tydligen ett av hans mest kända och det bara "oj" berörde mig. Jag tyckte att det var fint. Så himla fint. Tanken gick direkt till min farfar. Målningen föreställer förresten Karl XII likfärd. Den kalla vintermålningen till trots blev jag varm i kroppen.


Sånt som ligger varmt om hjärtat är alltid vackert.


Varför blir det på detta viset?

Sökes: Hjälp. Tänkte lite snitsigt lägga in inlägg från Nice-vistelsen i en egen kategori, mest för min egen skull. Går det inte att göra på annat sätt än att gå in på varje enskilt inlägg och ändra kategori? Och varför blev ett inlägg nu helt plötsligt ändrat så att det ser ut som att det publicerats idag? Jag fattar inte. Hjälp.

SkrivPuff: Om ett bett.

Dags att börja bita i lite utmaningar. Och vips så hoppar hon fram, Fröken PÅ. P som i prestation. Å som i ångest. Hon vill flyga högt och tänka djupt. Sväva ut, men med kontroll. Och så tar hon, som så många gånger förr, ett alldeles för stort steg tillbaka. Och så ber hon en stilla bön (fast till vad vet hon inte riktigt, för troende är hon knappast) att hon återigen ska finna det lugn som själen hade den där sommaren för fem år sedan. Då det var värt att uppmärksamma att hennes bästis älskade is och att hon själv hade ett bett på foten. Längre än så kommer hon inte, Fröken PÅ.

Dag... dunno med vackert väder.

Det här kanske känns tjatigt för er där hemma (ja, Norrland är för alltid och alltid hemma) som har snöoväder, men här på västkusten är det ännu en jättevacker höstdag! Jag som trott att hösten i Göteborg bara är regn och blåst. Javisst, vi må ha årets muppigaste månad, november, att vänta med allt sådant, men hittills har hösten i västern varit fin. All cred till det. Se, jag försöker göra mig vän med västis.

Är dock fortfarande lite ovän med min hälsa, så även denna vackra höstdag upplevs genom fönstret. Men i dag har jag i alla fall bäddat min säng lite lätt och klarar mig i upprätt position. Det är alltid ett framsteg. Förhoppningsvis har jag lite kraft att ta igen missat plugg.Feberfrossa och ledvärk.

Ja, jag tycker faktiskt jättesynd om mig själv i dag. Det är ännu en strålande vacker höstdag på västkusten. Jag var nyss ute och slängde soporna och kände att luften var så där härligt frisk. Men jag har så ont i kroppen att jag nästan sitter och gråter. Har vaknat, sovit, vaknat, sovit med feberfrossa och mardrömmar under de nattliga timmarna. När klockan ringde hade jag så ont i kroppen så jag knappt orkade vända på mig och ta upp telefonen för att meddela frånvaro från grupparbete. Och så håller det på. Och jag känner mig minst och ensammast i världen.

Find a happy place, find a happy place. Nu kan jag inte sitta upp längre. Det är bara att erkänna sig besegrad. Jag känner mig inte bara sjuk, jag är sjuk.


Ynk.

God natt då. Tur vi har Skype i alla fall. Men i sjukdomstillstånd skulle man vilja ställa lite högre krav än en cyberkramochpuss. Varför blir man så ynklig när man blir sjuk?

Satsumas are in the house!

Man kan tro att världen ska stanna när man känner sig sjuk. Att man ska kunna sova nästan hela dagen och så gör det inget. Men riktigt så är det ju tyvärr inte. Jag har sovit från och till hela dagen, men världen har snurrat på ändå och jag har prick lika många videoföreläsningar att se, lika mycket kurslitteratur att läsa och lika mycket reserach till ett projektarbete att göra som innan jag vaknade denna morgon med eld i min hals. Typiskt, kan man tycka. Men det får jag väl ta igen på något vis.

Jag handlade lite vårdande grejer för halsen tidigare. Alltså, har ni provat Mucoangin? HJÄLP! Så himla läskig känsla. Smärtlindrande, ja, sugtabletten kylde snabbt ner min eldiga hals. Men känslan efter var otroligt läskig och obeskrivlig. Nästan så att det kändes som om svalget domnade bort. Tur jag slängde ner några vanliga Vics också. Muco vill jag inte direkt överdosera.

Mamma tipsade om varm mjölk med honung. Det lät inte så väldigt smakligt, tyckte jag, så jag hällde i lite kakao också. Har det samma effekt? Jag tänkte att det borde nog ha det. Som man kan se på bilden nedan så har jag även laddat upp med c-vitamin - satsumas! De är äntligen tillbaka. Jag är lycklig. Må ha halsont, men det finns återigen satsumas i mitt hem!Apelsinpassion.

Märta Tikkanen om den stora passionen: "Man har träffat sin apelsinhalva och då är det klippt." Jag håller med, Märta. Jag håller med. Vem kan motstå en apelsinhalva som matchar?Oharmoniskt uppvaknande.

En godare morgon kan man ha. Inte för att klaga, men jag har sovit lite som en kratta med typ en eld eller något i halsen. Inte harmoniskt. Vaknade av ett tipptappande någonstans och till slut blev jag så nyfiken så jag var tvungen att kliva upp och se vad det var. Det var vattenkranen i badrummet som droppade. Den mörklila badrumsmattan hade färgat den vackra vattenpölen så det såg ut som att det skett ett makabert mord i mitt lilla badrum.

Droppandet är åtgärdat, men halsen bränner. Verkligen bränner. Mer harmoniskt kan man börja sin dag.Trio som inte kräver Treo.


Vissa gatumusikanter har det, andra inte. Dessa tre gjorde lördagseftermiddagen på Avenyn, i strålande höstsol och vackra gula löv, helt komplett. Hade jag haft lite mynt i fickan hade jag lagt dem där i lådan. Att ge bort sitt kontokort till okända ska ej vara så smart, har jag hört.

Tummen upp för Trion.


Medusinering.

Jag är normalt sett ganska skeptisk till naturläkemedel och annat, men när det börjar klia i halsen brukar jag ändå dricka ett glas med Esberitox. Jag tänkte göra så även denna gång, men innan jag droppade i vätskan i vattenglaset hann läsa på flaskan att den var bäst före 2009-07. Min fråga är då; är det farligt att klunka i sig Esberitox som har dryga året på nacken? Jag skulle verkligen vilja mota bort den förkylningskänsla som ligger i halsen. Måste jag gå till Apoteket och köpa en ny flaska?

Måste för övrigt påpeka att mängden läkemedel som var kvar ändå måste säga något om mitt för det mesta briljanta immunförsvar. Förkylning infinner sig väldigt sällan. Men varje gång den gör det känns det lika meningslöst.Travailler. Lavorare.

För några veckor sedan var jag hos en studievägledare. Han var trevlig och samtalet var givande, men saker och ting känns ändå inte glasklart. Han sa som alla andra "men lärare då?" och jag svarade som vanligt "njaaee". Sedan tyckte han att det lät som att jag ville forska. Njaaee. Men jag tror att jag börjar bli redo att lämna studentlivet. Det känns som om jag slösar bort varje minut i livet med att gå omkring och undra vad jag ska bli när jag blir stor. Fast jag vet lite grann. Kanske. Eller typ i alla fall. Låt mig skriva, skriva, skriva ute i vida världen bland spännande människor.

Frågan jag ställer mig är bara var jag ska börja och hur jag ska börja. Virrvarr!Love the blog? Don't get it.

Följ min blogg med bloglovin

Jag fattar inte riktigt vad det här är för något... Men jag tror att du kan få hjälp att klicka dig in till denna briljanta sida om du själv känner dig för lat för att ta reda på om det uppdaterats med en livsviktig tanke om hälsotillstånd eller gjorts någon allmänt nödvändig vardagsbetraktelse. Göreba, vetja! Hipp hurra för att slippa tänka själv.


Vänlig hälsning
Charmig brud med chips


Utkast: Jag har ...

"Jag har någon slags hatkärlek till folk. Folk i allmänhet. Mhm. Jag avskyr stora folkmassor. Mycket folk omkring mig. Som är ivägen. Går för sakta. Cyklar på fel sida. Säger idiotiska saker. Samtidigt älskar jag att titta på folk."

Ja, här ovan citerar jag mig själv. Detta utkast hittade jag i min egen blogg. En ganska bestämd men samtidigt vacklande åsikt som aldrig blivit publicerad. Jag undrar jag när detta skrevs och vad Folk hade gjort mig just denna dag. Säkerligen bara varit ivägen i största allmänhet.

Om någon för övrigt intresserar sig för undertecknads hälsa kan vi på redaktionen meddela att även denna dag började med huvudvärk och illamående. Jippi. Det har dock avtagit något, så kanske blir det inte en pina att dansa chacha i kväll. Fingers crossed.


Folk, folk, folk vill åka skridskor och gå på julmarknad på Place Masséna, Nice.


Folk, folk, alltid packat med folk på Wayne's, Nice.


Folk, folk, peppat folk vill se OGC Nice krossa Lyon (vilket också blev utfallet).


Det gör ont hela dagen lång.

Bara ont och ont i huvudet och illamående som en liten bonus. Jag kastar in handduken i dag. Kära nån, hoppas morgondagen inte också blir så här. Då börjar jag gråta jättemycket.Vackra västkust.

Det är vackert på västkusten i dag. Riktigt vackert faktiskt. Klar och härlig luft. Sol och sprakande färger. Men jag mår som en påse skräp. Väcktes av huvudvärk och på den vägen är det. Jag har gjort en snabbvisit på uni och nu ska jag bara ligga under täcket tills det är dags att jobba. Synd på så dålig status en så fin dag.

Vet du inte vad en K-Måndag är?

Rakt på sak. Det är helt enkelt inte tänkt att alla dagar ska gå till världshistorien. Helt ofattbart hur oproduktiv jag var från halv sju till halv ett och sedan var jag på den, mest troligt, sämsta föreläsning jag varit på i livet. Dagens i särklass viktigaste anteckning: "Sport är ungefär synonymt med idrott", hört på Handelshögskolan i Göteborg. Helt ärligt, var det ett skämt? Det är ju inte alla gånger man fattar den här Göteborgshumorn.

Det var verkligen ett skämt när jag kom till mitt jobb och skulle ha gymnastikträning för kidsen och det inte fanns några redskap. Helt ärligt, hur har man redskapsgymnastik utan redskap? Hur spelar man fotboll utan fotbollar, liksom?! Hur less kan man bli? På något sätt verkade barnen ändå rätt glada. Tyvärr lyckades de inte smitta över det på mig.

Less, less, less och irriterad skulle jag sedan lära mig en dans som jag var helt värdelös på. Mina älskade gymnastikvänner har nog hört och sett mig slå in näven i väggen både en och två miljoner gånger när jag blivit förbannad över en flickisspärr eller för att jag inte lyckats med bendelningen. Ett sådant hårt jävla slag med båda nävarna bara kom som en reflex i kväll när jag bara snubblade på mig själv och inte kom ihåg ett enda steg.

På hemvägen var jag fortfarande bara less och förbannad. När jag gick igenom den inte så jättetrevliga parken tänkte jag att en kväll som denna skulle ett överfall inte vara ett problem. Jag skulle ha slagit överfallaren sönder och samman. Dusch och te kunde inte lugna ner mig, väl hemma, men det kunde en Skypedejt med finaste fina. Nu känner jag mig inte lika aggressiv.

Alltså, ungefär så kan man sammanfatta en K-Måndag, om du inte vet vad det är. Vad K står för får du faktiskt lista ut själv. Sådana fula ord vill jag inte skriva ut här. Inte ens en K-Måndag.Åter till FF - föräldrafritt.

Nu har de åkt tillbaka upp till Norrland, de två söta tomtarna. Men snart kommer de tillbaka igen. Det är mysigt att ha dem här. Fast nästa gång vill jag att vi diskuterar vidare kring lagindelning i "På Spåret". Halva grejen går ut på att viska med sina medspelare och de här två hör ju inte vad man säger! Pax hörapparat. Tack för i veckan och trevlig resa. Vi ses snart igen världens bästa isä och ätiti! pussFantastic gymnastic!

Jag har plockat fram den gamla A-truppenpärmen och alla andra pärmar fulla med gymnastikinspiration. Är inkallad på gymnastikuppdrag till ett annat "Academy" än mina två vanliga. Jag tackar inte direkt nej till att ha gymnastik. Jag saknar, saknar, saknar. Och hamnade lite tvärt i arkivet. Så många fina minnen. Exempelvis hösttermin 2006. När A-truppen var C-truppen och så sjukt söta. Fint. Nu måste jag planera vidare.


I detta nu. Planering.


Då, 2006. 1: Kidsen tränar in nytt friståendeprogram. 2: Kidsen tar guld i Truppcupen efter att ha kammat in 9,25 på det nylärda friståendeprogrammet. 3: Kidsen julmyser i nya mjukisdressar. Puss på er, kära kids (och alla de som kom in senare)!


Toss, toss. Nå, va kiva!

Lördag morgon med två små tomtar. En mor och en far som tossar omkring och kivas lite i mitt hem. De är så söta. Jag hade gärna varit med dem dagen lång, men nu väntar annat. Pappa ville också gå på sittning. Han tyckte det lät spännande. Ja, varsågod, men jag tror att uniformsjackan är lite liten i storleken. Så det blir nog jag som går ändå.Var köper du dina magneter när du turistar?

Även i dag har jag haft den stora lyckan i livet att få lyssna på denna fantastiska föreläsare som redan utfört två underverk (alltså, om hon ändå skulle få läsa detta, vilken egotripp!). Jag blev så upprymd och full av tankar och idéer så jag gick hem från Handels i rekordfart.

Dagens ämne rörde turismindustrin och arbetsmarknaden. Ja, personen som jobbar i hotellreceptionen är en del av turismnäringen. Det känns väl ganska självklart. Men strippan som du kan beställa upp till rummet då? Hon som jobbar på det hotell dit resejättarna skickar sina kunder. Det är väl knappast någon som vill ta på sig ansvaret för henne, men hon jobbar där. Och hon är faktiskt i allra högsta grad en del av turistnäringen. Läs gärna ordet igen, turistnäring, så du får smaka riktigt ordentligt på det. Och vem har ansvar för att sexhandeln, sexturismen, är en armslängd bort och löper sida vid sida med den gigantiska marknad i Bangkok som samtliga stora researrangörer rekommenderar varje resenär att besöka?

Ni som känner mig vet nog att jag kan vara ganska hård när det kommer till frågan om ansvar. Jag anser till 99 % att den enskilda individen alltid och jämt har det absolut yttersta ansvaret för sina handlingar. MEN! Som språkvetare och allmänt vaken människa accepterar jag att det finns undantag som bekräftar den regeln. Industri, näring, marknad, media. Det finns enorma krafter i vårt samhälle som vi faktiskt, som små enskilda individer, kan ha svårt att värja oss mot.

MEN! Här kommer ett till men. Är det ändå inte små enskilda individer som i grund och botten ligger bakom dessa krafter? Ni vet, många-bäckar-små-tänket. "Krafter" i samhället är inte något som skapas av osynliga väsen. Vi är alla med och skapar dessa. Och har inte då de yttepyttesmå krafterna som bidrar till de stora krafterna, i det här fallet researrangörer och dess medarbetare, ett ansvar att åtminstone upplysa, informera och ta moraliska ställningstaganden? Jag tycker det.

Jag tycker, att för att individen ska kunna ta sitt yttersta ansvar så behöver individen informeras och det finns de som är kunniga samt har makt att sköta den biten. Sedan får det väl vara upp till var och en om man är sugen på att köpa magneter i Bangkok bredvid mannen som står och säljer kvinnors underliv, eller om man hellre tar en tuktuk några kvarter bort. I don't know. Jag har aldrig varit i Bangkok. Men ni fattar väl grejen?

Obs! Killen på bilden har ingenting med köp av kvinnors underliv att göra. Det bara råkade sig så att denna bild på Ralle passade in så bra. Och vem vet egentligen vad som försiggick i den pittoreska lilla franska byggnaden bakom Ralles rygg?Kolla taouristen ("turisten" på skånska)!

Det är helt otroligt. För någon vecka sedan var jag på en föreläsning med en föreläsare som för första gången i livet lyckades få mig intresserad av genusforskning. I dag hände något liknande. Samma föreläsare lyckades få mig att fatta en massa siffror och statistik. Jag höll mig vaken, på hugget, hängde med och tittade inte på klockan en enda gång. Vilken briljant människa. Kan hon föreläsa för mig varje dag?!

Hon kunde dock inte påverka att jag somnade på soffan i eftermiddag (välkommen ständig hösttrötthet), men nu när jag vaknat till är jag helt klart peppad på att läsa lite om turismen. Vilken spännande näring. Och så svårt det är att veta hur jag ska förhålla sig till den. Jag måste insupa mer inspiration.Diskad.

Häromdagen huserade mamma och syster i mitt hem när jag själv inte var hemma. De lagade mat och hade diskat undan så fint efter sig. UA, utan anmärkning, som en lärare brukade skriva (fast vilken lärare var det egentligen?!). När de hade ställt in disk i diskmaskinen hade de liksom gjort det "från andra hållet". Korgen var till höger och tallrikarna till vänster. Det kändes förvirrande, men jag tänkte i alla fall att jag skulle ge det ett försök. Helt ärligt, det var faktiskt jättesvårt att få någon slags ordning på det hela. Ingen kritik, bara ett rent konstaterande att så var det.

Maskinen körde ett varv och är nu urplockad. Och korgen är tillbaka på vänsterkanten. Det kändes bäst så bara.


Modena, Italia.


Bussigt.

Alltså, det här med kollektivtrafik, borde inte det vara en vetenskap? Kollektivtrafikvetenskap. Det är ju ett fenomen som heter duga. Det finns så mycket att fundera kring gällande kollektivtrafik så jag vet knappt var jag ska börja. Men jag börjar ändå. Och jag börjar med det här med att sitta bredvid en helt främmande människa mellan flera hållplatser och knappt veta hur människan ser ut!

Tänk dig in i följande. Du sitter på bussen, på fönsterplats och kanske kikar ut lite genom rutan. Ny passagerare kliver på och sätter sig bredvid dig. Har du tänkt på hur nära det egentligen är? Det är ju kroppskontaktnära! Men eftersom du satt och kikade ut lite genom rutan såg du inte riktigt personen som satte sig bredvid och hur ska du nu få reda på hur denne ser ut? Du kan ju inte vända dig nittio grader och stirra. Det vore väl hemskt konstigt? Kanske ännu lite konstigare att typ ta fram en fickspegel och försöka vinkla in personen i den.

Så där sitter ni och rör vid varandra, men du vet inte hur personen ser ut. Om du har tur finns det kanske läge att kika in människan när någon av er kliver av. Annars är ovissheten för alltid ett faktum. Åh, ljuva kollektivtrafikbeteende.Oh! What a glorious thing!


Trädklättrare.

Jag var ett ganska mesigt litet barn, men tyckte ändå att det var spännande att klättra i träd. Jag släpper aldrig taget om mitt glada barnasinne, alltså tycker jag fortfarande att det är trevligt att klättra i träd. Ibland kan det dock vara lite svårt så där i startgroparna. Fastän första grenen ser ut att vara nära marken kan det vara knepigt att ta sig upp, hitta fotfäste och bra grepp. Då är det ju bara för bra att ha någon som kan agera lite som ett stöd och hjälpa till med det första klivet. Väl uppe i trädet är det bara att klättra vidare. Passopp!Som en rollercoaster, som Ronan K en gång sjöng.

Tårar som inte gråts blir till is i hjärtat, säger de. I dag tror jag även att de har blivit till värk i huvudet. Jag har svalt och svalt hela dagen. Lite is i hjärta och mage behöver jag. Dåliga (lång ramsa) dagar kommer, men det bästa är att dåliga dagar också går. I morgon blir i dag i går och så går tiden. Och jag har accepterat denna berg-och-dalbana som kallas livet, ungefär som Ronan K sjöng en gång i tiden. Och jag åker med. Det tar minst en dag att komma på banan igen och det är bara så det är. Basta. Tänkte vara vaken ett litet tag till, denna skitmåndag, innan jag går och lägger mig och laddar ur och om för en trevlig tisdag. Min mamma kommer faktiskt hit i morgon. Det blir fint, tycker jag.

Ciao.Love it to bits.

Tack livet för underbara dagar. I dag vill jag inte göra så mycket. Jag vill typ äta choklad hela dagen och inte tänka. För så känns det sådana här dagar och jag blir aldrig riktigt van, trots att jag är rutinerad. Men så har vi valt att göra det och så gör vi det. Om och om igen, för det är så jävla värt det.