SkrivPuff: Om en värdering.

Tidigare i höst hade DN en artikelserie om människor som trappat ner, eller helt valt att avstå från alkohol. Alla hade de sina anledningar. Två unga tjejer var nyfikna på om man kunde festa utan sprit. En äldre man hade insett att alkoholen tagit över hans liv. Och jag tror att det var någon ung idrottande kille med också. Jag minns inte helt säkert.

Det var en bra artikelserie, men det som var mest intressant med det hela var det som publicerades några veckor senare. Redaktören för Insidan (delen i tidningen som gör dessa serier) hade fått så mycket upprörd respons från läsare som tyckte att DN minsann inte skulle komma med pekpinnar och säga att man inte ska dricka alkohol, så han var tvungen att skriva något slags försvarstal.

Då undrar jag för det första: var det verkligen det DN sa, att man inte ska dricka alkohol? Och sen, varför blir folk så upprörda när man väljer bort alkoholen?

Okej, mamma, jag tror att du vet fast du inte riktigt vill veta, men jag har haft perioder då jag druckit stora (jättestora) mängder alkohol. Det har varit väldigt festligt och väldigt roligt. Och jag har varit väldigt bakfull. Idag dricker jag väldigt sällan och när jag väl gör det väldigt lite alkohol. Anledning? Ja, vad spelar det för roll?

Det är just det som ger mig huvudbry. Varför måste man ha en anledning till att inte dricka alkohol? Det var aldrig någonsin en endaste gång en endaste person som frågade varför jag hällde enorma mängder alkohol i min inte så jättestora kropp. Men är jag ute på krogen och beställer alkoholfritt kommer alltid frågan: varför? Somliga undrar om jag kör bil. Andra tänker att jag kanske jobbar tidigt dagen efter (som om det skulle stoppa tjejen som ibland cyklade lite halvfull till jobbet klockan sex på morgonen).

Nej, jag tycker bara att jag fyllt min supkvot rätt fint och nöjer mig med en öl eller två någon gång när jag känner för det. Fritt fram för andra att supa på, det gör inte mig något, men sluta oroa er över att jag har en Loka i handen.


Kommentarer
Postat av: Sofi

Oj så klokt!! Känner igen mig! Min anledning till att jag inte dricker så mkt/ofta numera är väl ganska naturligt, barnen. Men jag känner precis som du! Varför måste man ha en anledning. Hur många ggr har man inte fått blicken och frågan; Ska ni ha barn igen? kör du bil? åh, kan du skjutsa hem mig sen då... suck

2010-11-24 @ 12:12:45
Postat av: Skogstrollet

Så modigt och så bra gjort av dig!

Att stå för ditt val och att du känner dig bekväm med det.

Varför så många vill veta en anledning till att du inte dricker är nog att de känner att de kanske inte kan släppa lös alla cylindrar som de kan göra när det bara finns suparkompisar där.De känner nog en viss avundsjuka att inte kunna vara som du, det tror jag är den största anledningen.

Postat av: petri

Jag har också en sådan period kan man väl säga.

Bra text fina tankar, jo visst är det nästan mer acceptabelt att spy än vara nykter.

Spritbältet

:) kör med det som passar dig.ps Min text hade väl inte så mycket sanning i sig i dag.jag tror :

2010-11-24 @ 14:48:59
URL: http://kugghjulsprins.blogspot.com/
Postat av: Pia

Klokt och insiktsfullt skrivet. Gillar som man säger på facebook.Supkvot = ett användbart ord.

2010-11-24 @ 15:53:21
URL: http://piasskrivpuffar.blogspot.com/
Postat av: ELIN

svar; haha jodå

2010-11-24 @ 17:41:27
URL: http://esks.blogg.se/
Postat av: mikaela

ska plugga franska, tänkte att det kan vara bra då jag inte kan någon hehe... men jag pluggar mest för att kunna bo där, leva på csn och uppleva paris :) tycker absolut att du ska åka till paris, eller hitta på något annat äventyr om du är sugen, allt är möjligt!Oh, känner igen mig i texten... jagar fortfarande de perfekta fyllorna, och att kanske inte sova ensam för en natt. Tror dock att jag kommer tröttna om några år, blir förmodligen "been there, done that" men än så länge tycker jag det är kul och mår inte dåligt av det. Börjar dock fundera när jag läser din text ;)

2010-11-24 @ 22:14:28
URL: http://galago.blogg.se/
Postat av: GUESS WHO?!

- så bra skrivet!

2010-11-26 @ 13:39:03
URL: http://dajeroma.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback