Människor försvinner inte så länge man själv håller dem vid liv.

I dag, på väg hem från gymmet, plockade jag blommor till min farmor och farfar. Jag tror att de hade blivit glada. I alla fall farmor. Farfar var väl inte så där jättemycket för blommor och sånt. Han hade nog mer uppskattat en rostig spik eller något annat som han kunde lägga på hög alternativt skrämma iväg vargen med. Jag ska leta efter något passande nästa gång jag är ute och vandrar.


Fönstershopping.

Häromdagen gjorde jag en djupdykning i min garderob. Den har inte blivit uppdaterat nästan alls det senaste halvåret. Jag har mest fönstershoppat och vid varje inkommet H&M-mail genast raderat. Så kan det vara när man prioriterar annat och detta beteende har gjort att jag faktiskt inte vill ha något. Köpbegäret är noll och jag går snarare och tänker på att jag vill rensa bort sådant som ligger och skräpar.

Det ska dock erkännas att jag ändå varit lite sugen på att inhandla något säsongsenligt inför den stundande sommaren. MEN! Det behöver jag inte! För när jag dök ner i min garderob hittade jag sommarklänningar som jag sparat trots att jag trott att jag inte längre kan ha dem. Inte vet jag varför jag har trott det, men den tron var i alla fall helt fel. Jag gick på shoppingtur i min egen garderob helt enkelt och fynden åker rakt ner i resväskan till Italia.Fönstershopping när det är som bäst. Men vad kan man tänkas vilja ha i detta fönster egentligen?


Kärleksflygplatsen - så många frågor, så få svar.

Visste du att Arlanda Airport är Official Love Airport?

Jag undrar vilken slags kommitté som bestämt det. För det är väl alltid kommittéer av olika slag som bestämmer sådant? Vilka flygplatser har varit kärleksflygplatser förut? Hur länge i taget är en flygplats en kärleksflygplats? Måste flygplatsen hålla sig till vissa regler som utnämnd kärleksflygplats? Hur går själva utnämnandet till? Röstas det? Vilka sitter i valberedningen och tar fram kandidater i så fall?

Det här väcker så många frågor och jag känner att jag har så få svar. Vart ska man vända sig för att få lite klarhet i det hela? Jag kommer ju faktiskt att besöka denna kärlekens flygplats inom en väldigt snar framtid. Kanske att jag kan reda ut mina frågetecken då. Annars mottages svar väldigt tacksamt på
whatsaloveairport@confused.com.

Fred ut. Kärlek till världen.


Prepositions are bad to end a sentence with.

I fredags slogs alla rekord i språknörderi: Grammatikfestival! Det var fint. Så himla fint. Vi satt bland de mer eller mindre gråa frisyrerna och fnissade, stundtals skrattade högt, åt Sölve Ohlanders språknördsvitsar. I vissa miljöer är man helt enkelt hemma.För den fransktalande.

Gal, amant de la reine,
alla, tour magnanime,
galamment de l'arène
à la Tour Magne Nîmes.

Språknörderi när det är som bäst.

Tack till Ted.

Bara en sak till innan jag helhjärtat dyker ner i böckerna för kvällspasset. Tack Ted Gärdestad för ljuva melodier och vackra texter. Sådant kan man också använda språket till.

När vi växte upp lekte livet
vi var evighetens hopp
Det var helt självklart att
vår framtid skulle bli
oförbrukat fri

Somrar svepte fram
jorden värmde våra fötter där vi sprang
Rågen gungade och gräset växte grönt
Hela livet var så skönt


Jag kan! Kan du?

Jag kommer alltid hem från italienskan och känner mig lite smartare än jag gjorde innan jag gick dit. För det första för att jag alltid lär mig något nytt. I kväll lärde jag mig att stammen för futurum är densamma som för konditionalis. Det är vad vi språkvetare kallar tacksamt, att det finns vissa återkommande mönster man kan luta sig mot när det annars är snårigt kring undantag och avvikelser. För det andra för att jag alltid inser att språkkänsla bevisligen inte är något som alla människor har. Det kan vara en trevlig tanke att tänka, att jag själv faktiskt kan. Så jag försöker säga det till mig själv ibland: Jag kan.

En sådan tanke och försök till självpepp är särskilt passande när man kommer hem till ett överfullt skrivbord. Hur i hela...? Är det lätt att man tänker. Men just nu tänker jag att jag kan ganska mycket, så jag kan nog det här också. Och sen tänker jag även att det här med språk är så sjuuukt kuuul juuu!


Håret.

Dagens, veckans, månadens i-lands: håret. Det är inte okej. Vildvuxet och i konstig färg. Jag vill ha det kort som i julas och ljust som i somras. Frisörbesök måste ske snarast. Helst innan semesterresa. För på semester vill man ju vara fin. Typiskt att det är så långt till Puff.

"Badtunna, sol och underbar utsikt...

...kan du gissa vars vi är påväg?"

Det är utan tvekan lite lätt o-kul att sitta inne på kammaren och skriva medan sommaren uppenbarligen gör entré utanför fönstret. Jag bor i en pluggbubbla och har lite stressont i magen. MEN! Om bara två små veckor har jag och Namme redan landat på italiensk mark och en vecka efter det är det HEJ NORRLAND. Som om inte det vore bra nog så meddelade MallanR häromdagen att det planeras gymnastiksammankomst i en välkänd gammal tunna. Vilken lycka i själen!


Prinsen om vulkaner.

Det här med vulkaner har ju varit lite i hetluften på senaste. Lille prinsen har några ord att säga om det och jag tycker att ni alla ska lyssna på honom. Med högsta vördnad.

Översättning Gunvor Bang (2007:34):

Morgonen före avresan gjorde han mycket noga iordning allt på sin planet. Han sotade omsorgsfullt de vulkaner som var i verksamhet. Han hade två sådana vulkaner. Det var mycket praktiskt, när han skulle laga frukost på morgonen. Han ägde också en utslocknad vulkan. Men, som han sade: "Man kan ju aldrig så noga veta!" Så för säkerhets skull sotade han även den utslocknade vulkanen. Om vulkaner är väl sotade, så brinner de lugnt och jämnt, utan eruptioner. Vulkanutbrott är som skorstenseld. Det är ju klart, att vi på vår planet är alldeles för små för att kunna sota vulkanerna. Det är därför som de ställer till så mycket tråkigheter för oss.


Glöm inte bort våfflorna.

Det är ju bara våffeldag en gång om året enligt almanackan. Men bara för det tycker jag inte att man ska glömma bort våfflorna. De förtjänar mer än bara en ynka dag. Därför gjorde jag våfflor till mig själv alldeles nyss. Med keso, banan och kanel. Briljant kombo! Och nu ska jag förhoppningsvis ha lite energi att skriva hela dagen lång. För våfflor ger bra med energi har jag hört. Nyttigt och mättande. Eller hur var det nu? Det är oklart. Och mitt huvud snurrar av ord. Men jag jobbar bäst under press, så nog ska det gå att få ihop något.

Fred ut.


Det här med lokalsinnet och vilda djur.

För en halvtimme sen kom jag in från en promenad. Den blev lite längre än planerat. Jag skulle leta upp det där motionsspåret som min syster pratat om. Jag hade nästan hunnit bli övertygad om att hon hade hittat på alltihop, men nu i kväll hittade jag det faktiskt. Sen hittade jag knappt hem. Jag traskade runt hela spåret, lite ofrivilligt, skulle egentligen bara ta en titt. Och ja, sen lyckades jag irra iväg på okända gator på vägen tillbaka och ett tag hade jag faktiskt ingen aning om vilket håll som var bort och vilket håll som var hem.

Så kan det gå ibland. Rätt ofta när jag är ute och går faktiskt. Men jag hade sällskap av Lars-Gunnar och Språket, så det var rätt trevligt. Det var bara i skogen som jag var orolig över djurattacker. Man vet aldrig i skogen. Det är inte bara råttor som är farliga djur!

Ur spår!

En gång i tiden sa min bror till mig att han tycker att jag ska skriva en bok. Jag har dyrt och heligt sparat det material som fick honom att tycka så. Mest för att det återberättar en period av mitt liv som satt många spår, öppnat många dörrar och på säkert ett sätt eller annat varit väldigt avgörande för mig. Och givetvis också för att det hela var så där galet, underbart roligt. Nu hamnade jag lite ur spår ur mitt flitiga (?) pluggande, men jag kom att tänka på detta material och fick genast en miljard idéer. Jag var bara tvungen att ta en pluggpaus och snabbt skriva ner allt. Och jag tänker att en vacker dags ska det hela vara nedskrivet i en mer sammanhängande text. Ja, vänta bara.

Översätter du, så dagdrömmer jag.

I dag är det verkligen, verkligen dags att sätta igång med det som våra lärare envisas med att kalla Den Längre Skrivuppgiften, men som egentligen är en B-uppsats. Javisst, här ska hinnas med en hel kurs och en uppsats utöver det. Äta och ha kvar kaka, skulle jag vilja kalla det.

Jag valde material för länge sedan, så jag har hela tiden tänkt att jag ligger bra till, men med en vecka kvar till redovisning har jag fortfarande inte lyckats organisera i min hjärna vad det är jag ska skriva. Äsch då. Kommande dagar och nätter kommer alltså att spenderas här på kontoret (ja, ni bloggläsare vet ju hur det ser ut!). Men oj, vad det är lätt hänt att jag råkar dagdrömma iväg till semester. Till glass och lata dagar och sånt.

Det är bara 16 dagar kvar dit.


Broarna i Stockholm flyttar på sig. Det är sant!

Jag ska säga er, Sverige, att jag har haft den bästaste av helger i allas vår hufvudstad Stockholm. Mitt crew i helgen har varit mina kära föräldrar. Vi har ätit goda middagar, tittat på ungdomar i parker, diskuterat broars rörelse eller icke rörelse, suttit på mysiga caféer, hälsat på Kungen och hans soldater (helt klart min favoritpunkt under helgen och min mamma bara skrattade åt min entusiasm), vandrat under paraplyn och tittat på Annie Leibovitz fantastiska foton.

Dessutom har vi träffat Trollet och hans lilla familj och i lördags satt jag och Lainen i strålande sol och tittade på vattnet och pratade om ambitionsnivåer och drömmar och vad vi faktiskt lärde oss under SMMM-tiden. Underbart, som Kalle M skulle ha skrikit!
Ett litet slott.

I dag flyger jag från Göteborg igen. Resmålet är inte lika vackert som förra helgen, men jag ska träffa mamma och pappa. Det är bra. Har jag sagt det? Ja, jag tror det. Känns för övrigt som att det var en evighets evighet sedan jag gick på gatan där på bilden. Men det är ju bara en vecka! Vilken konstig vecka som passerat sedan dess. Jättekonstig faktiskt. Och väldigt fuktig. Det kanske är den höga luftfuktigheten som gör min hjärna tjock och mitt hjärta tungt? Ja, så klart. Det handlar ju alltid om vädret. Så klart. Bra, då var det klart.


- Vi ser på en film om ett rockband. - Råttband?!

Alla som hade lyckan i livet att få träffa Farfar Götel vet att råttor är farliga djur. Då är det väl inte så konstigt att jag känner viss oro och visst obehag över att en råttfamilj valt att slå ro i husets sop- samt cykelrum!? Det är vad vi i min kultur kallar EJ OKEJ. Råttliknande varelser gör sig bäst på Zoo, där de lever under kontrollerade former.


Again, if gymnastics were easy it would be called football.

Det finns faktiskt en till hamn här i världen som man alltid kan lita på. Det gör det ju så klart. Det är mammapappaochsyskon-hamnen. Den är faktiskt världsbra och föralltid stabil. Jag längtar dit nu. Jättejättemycket. Och jag längtar hem till mina käraste vänner. Jag vill umgås med dem och bara tänka på hur underbart livet är när jag träffar dem.

Och appropå världsbra. I dag har jag fått erfara att det finns många briljanta bloggande människor som, precis som jag, insett det vackra i världens bästa sport. Underbart, tycker jag. Och till alla de som ska tävla SM i helgen önskar jag ett jättestort lycka till.

Nu önskar jag bara mig själv en god natts sömn. För jag är rätt trött faktiskt.

Det är svårt att känna lugnet när hjärtat slår dubbelslag.

Det är en konstig känsla som präglar den här dagen. Varken bra eller dålig. Mer liksom en känsla av en bubbla, en dimma. Och nu börjar det regna ute också. Känns ganska passande faktiskt.

I helgen åker Baletten till Lund på festival. Av olika anledning tackade jag nej när anmälan togs upp. Lite tråkigt. Men just nu ändå klokt. Jag hade nog inte orkat. I stället får jag igen den flygresa som stoppades av askan för några veckor sedan och åker till Stockholm för att träffa delar av familjen. Mamma och pappa. Det känns bra. Jag vill träffa dem nu.

Annars vill jag inte så mycket mer än att dagarna bara ska gå och att jag ska ta mig igenom dem och allt vad det nu innebär. Stort som smått. Skriva uppsats som på papper heter "längre skrivuppgift" men som egentligen är B-uppsats. Orka andas och bara ta allt för vad det är.

Och typ som nu, orka mig iväg på italienska.


Variation schmariation.

Frågan lyder: Hur många dagar i rad kan man äta pasta med tonfisk i tomatsås? Svaret är enkelt: Så många dagar som den räcker. I mitt fall blev antalet tre. Tre middagar och två luncher. Måste man variera sin kost? Och blir man tondöv efter att ha ätit tonfisk i så stora mängder? Jag tänker likt man kan bli ordblind av att läsa samma text flera gånger.

När det inte blir som man tänkt sig.

Det bästa som kan hända när saker och ting inte riktigt blir som man tänkt sig är att det faktiskt kan bli bättre! Och jag känner att vad som än händer och sker så kommer i alla fall den kommande sommaren att börja på ett strålande sätt. Ibland klaffar det på andra håll när det knakar på vissa.

Jag och världens bästa Namme är redo att möta Adriatiska havet igen. Fast från andra sidan. Pepp, pepp!


Skillnaden mellan mig och min älskade syster.

I dag blev jag bjuden på lunch av min älskade syster. Vi picknickade utanför uni. Så klart var Trollet också med. Han sov så snällt medan vi åt och när han vaknade låg han och läste sin favoritbok. Exemplarisk bäbis.

Där vi sitter som bäst och pratar och Trollet försöker äta upp sin egen hand ser min syster en barndomsvän till vår bror. Tror hon. Eftersom min syster har en släng av Tourettes skriker hon ut hans namn så högt hon kan. "Hallå! Det är vi! Känner du igen oss?!" Ska tilläggas att vi inte träffat den här personen på tio år. Men han kände igen oss. I alla fall min syster. Jag hade tydligen förändrats en hel del. Och tur är väl det eftersom jag var 14 för tio år sedan.

Det var trevligt i alla fall och vi samtalade ett litet tag. Efter att han gått var jag tvungen att skratta åt min syster för hennes spontana utrop och poängtera hur olika vi är varandra vad gäller vissa saker. Hon förklarade att hon tycker att man ska hälsa på folk som man känner. Även om man inte setts på tio år. Och även om man inte riktigt är säker på att man känner personen egentligen. Då är det bara att skrika ut dennes namn så högt man kan och se om man får en reaktion. Tydligen. Är hon inte underbar, systra mi?!

Så olika, men ändå så lika.


En titt i backspegeln.

Maj är i vanliga fall tävlingstider. Men inte i år så klart. Det fattas mig. Och känns faktiskt så himla, himla konstigt. Därför tittar jag lite i backspegeln och njuter av det här. Familjen kör flirre. Uppladdning inför RM 2009. Åh, vad det fattas mig.


Dagens visdom från de Saint-Exupéry och räven.

Översättning Gunvor Bang, 2007:72-74.

- Ni är vackra men intetsägande, fortsatte han. Man kan inte ge sitt liv för er. Kanske skulle en vandrare som gick förbi min ros tro att den liknade er andra. Ändå är hon ensam mycket värdefullare än alla ni andra tillsammans, därför att det är henne som jag har vattnat. Därför att det är henne som jag har skyddat med en skärm. Därför att det är på henne jag har rensat bort insektslarver (förutom ett par stycken som skulle bli fjärilar). Därför att det är är henne som jag har hört beklaga sig eller skryta eller rentav tiga ibland. Därför att det är min ros.

[...]

- Människorna har glömt bort den enkla sanningen, sade räven. Men du får inte glömma den. Om du har tämjt något, fäst dig vid något, är du ansvarig för det för all framtid. Du har ansvar för din ros...
- Jag har ansvar för min ros... upprepade Lille prinsen för att inpränta det.Poppy field!

Glöm inte bort din egen hamn.

Det är inte så dumt att ta sig en titt i spegeln någon gång då och då och bara titta på sig själv. Titta på sig själv och komma ihåg sig själv. Säga till sig själv att det är Du som bestämmer. För så är det faktiskt. Du bestämmer och Du är viktigast. I Ditt liv. Det är lätt att glömma bort det ibland när det finns så många andra runtomkring. Men i slutändan är det ändå bara Du. Så är det. Det kan behövas en påminnelse då och då.

Det behöver i alla fall jag. Jag måste svälja gråten och låta den frysa till is. Lite grann i alla fall. Och så är det bara. Det handlar bara om överlevnad. Det är egentligen inte så mycket att tänka på, men själva frysprocessen kan ju så klart kännas lite obekväm. Men det är en vanesak. Människan är ett vanedjur.

Den enda hamn man kan vara säker på för all framtid är sin egen. Så den ska man ta hand om.


Kär och galen?

Tidigare i dag talades det på Nyhetsmorgon om forskning som visar att man tappar förståndet när man bli kär. Ja, vad ska man säga? Nu åker jag och min fräcka ryggsäck till Italien!


Peschiera del Garda according to yr.no.

Tomorrow
14/05/2010

Heavy rain 16° Light breeze, 2 m/s from west-southwest

Heavy rain. Light breeze, 2 m/s from west-southwest. 8 mm precipitation per 24 hours.

Saturday
15/05/2010

Heavy rain 16° Light breeze, 2 m/s from south-southwest

Heavy rain. Light breeze, 2 m/s from south-southwest. 15 mm precipitation per 24 hours.

Sunday
16/05/2010

Cloudy 21° Light air, 1 m/s from west

Cloudy. Light air, 1 m/s from west. 0 mm precipitation per 24 hours.


Bara att packa ner ett parra. Med världens bästa sällskap går alla väder bra.

Morgon.

Åh, Bullerbyn! Melodin får mig nästan att gråta. Så fint. Är jag lite känslig så här på morgonkvisten?

På västkusten mycket regn.

Jag sitter helt nergrottad i Sagan om Ringen-översättningar och helt plötsligt vet jag inte alls vad jag tycker längre. Vilken text är det egentligen som håller sig närmast källtexten? Jag har ingen aning. Jag har blivit både ord- och interpunktionsblind. Jag hade tänkt mig ett första utkast till klockan 16, men eftersom jag inte kan släppa på perfektionen skriver jag som vanligt ganska långsamt. Samma mening om och om igen, fast på lite olika sätt. Nåja, att överskrida tidsgränsen lite gör inte så mycket, för en promenad mer än den nödvändiga till kvällens dansträning blir det inte i detta hällregn.

Jag bryr mig inte så mycket om regnet, ska jag säga. Jag har ett regnställ och ett par stövlar som håller mig torr. Och dessutom ett blommigt paraply. Däremot håller jag i allra högsta grad koll på askan som hänger i luften. Den här gången är det min tur att vinna. En liten grej som jag har för mig är att plocka på mig Metro och det första jag gör är att läsa horoskopet. Det är bara så jag gör. I dag säger stjärnorna följande: "I dagens tecken förekommer indikationer på en återförening av något slag. Du har även en uppgift att klara av." Detta väljer jag att tolka positivt och det där med uppgiften stämmer ju alldeles förträffligt.


Vad jag rör mig bakåt i tiden.

När gjorde du milkshake hemma senast? Kan det ha varit någon gång under högstadiet? Ja, jag och mina kompisar gjorde i alla fall mycket milkshake och sådant på den tiden. Vi var inte så mycket för folkölen och tjuvrökningen. För oss härjade snarare milkshake och kladdkakor. Jag säger inte mer om det, det är ju så klart upp till var och en (förälder eller tonåring kan man ju fråga sig?), utan tänkte bara meddela världen att jag i dag, alldeles nyss, gjort milkshake hemma. Fantastiskt gott!

Tre små män som hittat hit.

Det ringde nyss till mig. Det var Minipärlan som undrade om jag visste vad jag hade för telefonnummer. Han visste minsann det och berättade det för mig, utifall jag inte skulle veta. Det var omtänksamt gjort av honom. Och rätt relevant ändå. Hur ofta ringer man sig själv egentligen? Det är klart det kan hända att man glömmer bort sitt eget telefonnummer. Vi språkade vidare lite om hans brutna arm. Stackars lilla hjälte. Han hoppade och landade och sen så var den bara av. Så det kan gå! Men hans faster är ju ett levande bevis på att man kan bli Pippi Långstrump-stark fastän man någon gång i livet bryter en arm.

Efter ett tag fick jag tala med Minipärlans farmor. "Han ville hemskt gärna ringa dig för han sa att han älskar dig." Åh käraste värld! Det gjorde min dag, min vecka, min månad, kanske hela mitt år. Det finns tre små män i mitt liv som jag vet att jag kommer älska villkorslöst för all framtid. De är bara så där underbara och fina, så man undrar hur vardagen egentligen var innan de hittade hit, de två små Pärlorna och det lilla Trollet.På kontoret. At the office. Au bureau.

I dag skrivs det ganska flitigt. Missleds inte av alla frekventa Facebookbesök, sidan ligger mest nere faktiskt. Jag har kommit igång rätt fint med veckans uppgift. För att vara jag. Sista-minuten-jag. Den här texten ska inte in förrän om en vecka så dagens skrivande ses helt klart som något bra. Jag sitter som mest och stryker under ord och jämför två översättningar av Sagan om Ringen. För stämningens skull lyssnar jag på tillhörande soundtrack. Vad kan vara mer rätt?

Efter något obehagliga påhopp från diverse bloggläsare tänkte jag visa varifrån allt detta sker. Detta är mitt kontor, kan man säga. Ja, jag tycker det. En lägenhet har så många rum som man bestämmer att den ska ha. Min har definitivt ett kontor. Här jobbar jag. Här är mitt kontor, på min gata i stan.


En liten påminnelse bara.

Kommer ni ihåg när Mc Flurry kom till världen? Vilken sensation. Kommer ni ihåg när man kom på att man kunde göra Mc Flurry hemma med hjälp av vaniljvisp? Det kom jag ihåg häromdagen och kände att jag bara var tvungen. Lite nytänk slängde jag in också med en rejäl dos kanel. Jag gillar kanel. Resultatet blev det potentiellt godaste jag ätit på länge. Då ska kanske tilläggas att kyl och skafferi under en lång tid inte innehållit så mycket mer spännande än blodpudding och hårdbörd, men ändå. Trots denna kontrast vill jag inte ta ifrån den hemmagjorda Mc Flurryns godhet. För den var god. Utsökt faktiskt.

Så, det var dagens lilla påminnelse.

Jag tänker bättre sent än aldrig.

Först NU, prick i dag, ser jag detta:Så jag skickade in en så kallad sen anmälan. Bättre sent än aldrig, tänkte jag. Och en plan B skadar inte att ha, har jag hört.

Gjort är gjort.

Fredagskvällen i Stora Hörsalen var... rätt utmattande. Jag gick därifrån med en gigantisk suck. Direkt till Pressbyrån för att köpa en gigantisk Magnum. Det är så man gör när man känner sig lite uppgiven och urlakad. Jag tror i alla fall att jag gjorde mitt bästa och vad mer kan man göra?

I dag känner jag för att gå förbi Le Pain Français och köpa en croissant eller ett pain au chocolat. Kanske få lite Nice-känsla. För att få en nice känsla. Choklad är gott! Hejdå. Trevlig lördag. Jag är trött.
Metro säger. Jag lyssnar.

"Håll alla sinnen öppna och grip de chanser dagen erbjuder.
Det mesta du tar dig för tycks kunna slå väl ut."


Det blir en fredagskväll i Stora Hörsalen.

It's friday! Men det är långt ifrån en fri dag. Jag laddar inför kvällen i Stora Hörsalen. Tre svenskaprova, två engelska och två franska är vad jag har att vänta. Hjälp, åh, hjälp. Jag pendlar mellan att vara sjukt, sjukt nervös och att tänka att det går som det går. Ja, det är väl klart, hur skulle det annars gå? En kan hoppas att de franska texterna är på det kulinariska temat, för sådant fick jag lära mig i Nice. Il faut boire oui, oui, oui. Il faut boire non, non, non. Il faut boire avant de mourir.

Om man vill kan man få hålla en tumme, korsa sina fingrar, för en liten själ som mig. Personligen tänker jag göra mitt bästaste bästa och det är ju det bästa man kan göra, har jag hört.
Piggt på rikt.

I morse när klockan ringde 06:00 klev jag INTE upp för att gå på yoga. Inte heller några snoozningar senare, fastän jag tänkte fram och tillbaka och tillbaka och fram. Jag hade hunnit iväg. Men min kropp värkte mer än den värkigaste värken och jag var faktiskt osäker på om det var fysiskt möjligt för mig att röra på mig. Så jag vände bara på mig och halvsov några timmar till. Det kan ha varit det mest briljanta jag gjort på hela veckan. När jag sedan klev upp var jag pigg och pigg har jag varit hela dagen. Vilken fantastisk känsla!

Ännu mer fantastisk känsla var det att hämta ut den där monstriga språkhistoriatentan. Den gick all the way home, skulle man kunna säga. Åh, så underbart. Jag tror jag blev lite pigg av det. Första eftermiddagen på jagvetintehurlänge var jag inte trött, så jag tog en springtur i stället för en powernap. Snabba, lätta ben! Otroligt otippat, men väldigt piggt. 

Och nu, kära värld, ska jag gå och lägga mig, för i morgon är det verkligen av högsta vikt att allt är piggt. Det är då det gäller. Jarå, det är det. Nej uschochfy, så kan jag inte tänka. Jag blir bara så nervös. Det är bara ett vanligt litet prov som ska skrivas och vi ser väl hur det går. Så säger vi och så försöker vi hålla nerverna i styr.


Varför säger man så?

Alltså, vi fnissar ju åt olika saker i livet.

I morse tappade jag en gaffel i golvet och försökte komma ihåg vad det är min mamma brukar säga. Betyder det herr- eller dambesök? Jag trodde dambesök, men var inte riktigt säker. När jag senare läste min kurslitteratur fick jag svaret. Jag hade rätt! Och jag fick också veta varför man säger så. Det är gammal rysk tradition. En tappad kniv betyder herrbesök och en tappad gaffel betyder dambesök, vilket helt enkelt baserar sig på ordens genus i det ryska språket. Kniv är ett maskulint ord och gaffel ett feminint. Sådant fnissar jag åt.


Aoutch!

I dag är en sådan dag då jag känner mig som hundra år gammal. Det värker här och det värker där och jag undrar lite om kroppen ska ramla isär. Kanske. Kanske inte. Jag undrar också om jag ska få sova ostört i natt. Jag hoppas det. Innerligt. Av oförklarlig anledning var det väldigt länge sedan. Kanske har det att göra med det annalkande eldprovet. Ja, precis, jag prövas i eld. Eld ska prövas mig. Det ska eldas och jag ska prova. Hjälp. Ni hör ju, låter livsfarligt. Och det är det mest troligt också. Jag försöker tänka på trevligheter, men då och då slås jag av panik.

Eldprooov! Aj, min rygg.


Mix and match.

Under dagens lektion pratade vi om infomercial, vilket vår fantastiska lärare snabbt översatte till infoklam. Givetvis! Vidare undrade han om vi tänk på att Hajk faktiskt var ett program av karaktären edutaining. När jag gick hem funderade jag lite på vad man skulle översätta det till. Utbållning?

Hihi.

Det är bara så att jag måste få det ur mig.

Ju mer språk jag studerar, desto mer språkpolis blir jag. Inte så konstigt kanske. Jag är absolut inte kaxig nog att påstå att jag själv är en språkgud (vissa ord lär jag mig varken att stava eller att använda), men det kliar så fruktansvärt i ögonen när jag läser dåligt skrivna texter i seriösa sammanhang. Det är inte okej att stava fel eller använda fel pronomen i en text på en seriös hemsida. En skribent måste sig hålla till ämnet i ett reportage som ska tryckas i en tidning som ska tas på allvar. Skärpning! Mer språkvård åt folket. Det var bara det.

Jag har sett två saker. Livs levande saker!

Igår såg jag ett äckligt djur. Jag tror att det var en pungråtta av något slag. Eller en råtta med viktproblem. Jätteäcklig var den i alla fall. Jag ville nästan skrika rakt ut.

Idag såg jag en livs levande mic-frisyr. Kompakt och fin. Jag trodde nästan att det var något som bara existerade på film.

Imorgon hoppas jag på att få se något annat spännande. Kanske Danny från EMD, eller... jag vet inte.

Levande fiskar kan också flyta med strömmen!

Om jag skulle sammanfatta mig själv med ett enda ord i denna nutid så skulle jag nog säga bergochdalbana. Härom dagen gick vardagen från nästintill outhärdlig till längtande och förväntansfull. Jag föredrar det så och känner mig återigen glad i själen. Tänk att det ska vara så svårt ibland. Men nu när nedräkningen finns på papper är det, om än inte riktigt fjäderlätt, i alla fall inte tungt som betong.

Jag brukar tänka att även det mest eländiga för något fint med sig och visst borde detta kära liv göra mig något mer tålmodig och tålig i största allmänhet. Sen tänker jag att jag kanske betar av min kvot av fosterställning rätt rejält nu, så det som står i framtiden blir något mer upprätt läge. Jag tror det.

Det sägs att bara döda fiskar flyter med strömmen, men jag håller inte riktigt med. Ibland är det enda överlevnadssättet för en fisk att flyta med en liten bit för att liksom hitta tillbaka till rätt simstil. Det behöver inte betyda att firren är döö. Han kanske bara behöver en liten paus. Att simma omkring i havet kan faktiskt vara rätt jobbigt. Särskilt om det sker utan sällskap.