Dis, quand reviendras tu?

Tänk vad mycket man kan få gjort före halv elva om man kliver upp halv sex! Ja, kära värld. Jag har hunnit träna, packa, renbädda, städa lite och promenera fram och tillbaka till uni. Nu ska jag dricka lite kaffe och se ett avsnitt Vänner. Sen är jag rätt redo att åka iväg. Lämna Göteborgs fula och äckliga snöslask. Stänga av mobilen och koppla bort omvärlden. Underbart. Hej så länge!


Dagens citat.

Lars-Gunnar Andersson, språkvetare och lärare vid Göteborgs Universitet: "Kom igen nu då! Jag har den här handstilen för att ni ska få tänka lite själva..."

Leve Kungen!

Denna morgon i februari klev jag upp klockan sex efter fem timmar otroligt otrevligt sovande. Man kan ju tycka att när man sover så få timmar så kan man väl i alla fall få sova gott, men så var det inte. Verkligen inte. God var däremot min frukost. Så otroligt god. Vilken lycka att hitta ett hårdkokt ägg i kylen. Att ha lite dåligt minne är nästan som att bo tillsammans med någon som överraskar en med små trevligheter nu och då. Oj, sängen är redan bäddad! Nämen, det finns ju mjölk till kaffet! Åh, vad skönt att diskmaskinen är tömd!

Efter denna goda frukost, som givetvis bestod av mer än bara ett ynka ägg, gick jag på styrkeyoga. Det var väldigt bra. Instruktören var väldigt bra. Hon gick till och med runt och tryckte och petade lite. Fin start på dagen. Dit går jag tillbaka. 

Dagen i övrigt kändes dock mest som slöseri med tid. Jag hade väl en tre, fyra frågor som jag fick svar på, men utöver det var det rätt menings. Jag hade hellre använt tiden till att läsa själv. Det var nästan så att dagens mest givande var diskussionen om Kungahuset. Hur gör Vickan om hon inte kan få barn? Kan någon kanske ge det lyckliga brudparet en liten unge i bröllopspresent? Är samtliga medlemmar i Kungafamiljen lobotomerade? Var Kungen himself verkligen en sådan festprisse som ung? Hur skulle man klara sig på prinsessdiet (det vill säga rosa mat och gräddbakelser)? Och varför har Silvia inte alltid klänning och krona utan ibland bara en tråkig dräkt?!

Ja, ni ser, givande. Jag har egentligen italienska om tio, men jag känner inte för att slösa mer tid idag. I stället för att lyssna på folk som frågar vad ett adjektiv är eller undrar om man verkligen måste veta hur ett reflexivt verb fungerar, så pluggar jag ikapp lite här hemma. Sen blir det maxfart med svensk grammatik. Italienska kan och ska jag liks insupa i helgen. Underbara tanke!


Det går bra nu, kompis det går bra nu.

Pluggdag med stort P. Jag sitter hemma vid mitt gamla skrivbord, som en gång var min fars, och läser om språkriktighet och annat. Det går faktiskt riktigt bra. Ja, det gör det. Jag prickar av på min att-göra-lista och både det ena och det andra fastnar också i hjärnan. Min tanke är att plugga mig full av kunskap idag, imorgon samt på fredag eftermiddag för att sedan kunna bara vara ledig och vila mig i form under helgen. Ja, det ska jag. Den här helgen har jag längtat efter i två månader och jag är övertygad om att den kommer bli årets bästa. Helst skulle jag i och för sig vilja vara vaken precis hela helgen för att inte missa en sekund av den, men det är nog inte så jättebra tentapeppsupplägg. Välvbefinnande däremot, det tror jag på.

Lite mer välmående blir man också när solen tittar fram. Jag har skrivit i tre timmar i sträck och ska nog ta en promenad för att fylla på med energi så jag orkar skriva och rita träda ända till nästa energitankning - dance dance! Det är viktigt det här med att tanka. Och ibland är ju saker och ting så roliga så att man känner sig helt tankad. Är det därifrån det uttrycket kommer? Att man fyller på kroppen med energi, det vill säga tankar sig själv, för att sedan kunna gå och gå och gå längre än om man bara hade haft halv tank?

Kära värld. Jag är språkförstörd. Men det är ju så himla roligt!  

Happ, det är vad jag gör idag. Skriver, läser, skriver, läser och fyller på med energi mellan varven i form av luft, dagsljus och dans i trevligt sällskap.

Grönt te. Och nu är jag faktiskt trött.

Det var ett tag sedan jag satt uppe så här mitt i natten och pluggade. Jag vet inte om det betyder att jag inte pluggar så bra eller om det kanske tvärtom är så att jag pluggar så himla bra dagtid så jag slipper göra det nattetid. Dunno. Just precis nu kände jag i alla fall att jag behövde skriva klart lite grejer. Det skrivs och skrivs från alla anteckningar. Och jag har just druckit en jättestor kopp te för att få upp lite kroppsvärme. Grönt te har jag druckit. För Sandra har lärt mig att man inte får dricka svart te på kvällen. Då kan man inte sova. Ibland förbjöd hon mig att dricka kaffe efter klockan nio också. Så grönt te har druckits och sova skulle jag absolut kunna göra nu. Jag ska göra det snart. Jag ska bara...

Jag vill påminna Umeborna om en sak!

I kväll skulle jag tvätta och det gick åt [censur]. Tvättmaskinen centrifugerade inte och tvätten var dyng. Som i dyngsur. Som i jätteblöt. Jag blev sur och fick springa onödigt många gånger upp och ner mellan tvättstuga och hem. Under tiden stresspluggade jag lite och sen sprang jag iväg för att träna. Jag var fortfarande lite sur och blev mest irriterad över småsaker som att instruktören inte kunde rekommendera vikter och att det tog onödigt lång tid att byta vikter eftersom stången var försedd med någon slags idiotisk mutter. Tog i så jag höll på att kräkas och det var i och för sig något positivt.

Men vad jag tänkte på mest under hela träningspasset och vad jag skulle vilja påminna alla Umebor om, är att Umeå har världens, utan tvekan, bästa idrottsanläggning. Jag saknar IKSU! 30 000 kvadratmeter träningslokaler. Alltid bra instruktörer. Bra utrustning. Massor, massor med kul att träna i princip när man vill och öppet nästan jämt. Världens bästa. Åh.

Och när vi ändå är inne lite på temat sakna och världsbästa så vill jag än en gång dela med mig av följande klipp. Dels för att det är så fantastiskt och dels för att det gör mig peppad. Ååå... TT!


Förresten, någon som känner till Någon?

Är det någon som känner till Någon? Den röda boken med ett nyckelhål som handlar om någon som har utfört en massa bus i ett hus. Bland annat vält omkull guldfiskens skål. Jag ääälskade den boken när jag var liten. När jag blev äldre och kunde läsa brukade jag läsa den för Fina Nina. Eller, jag tror att vi turades om och läste tillsammans. Och alltid på skånska. Neaugon. Varför då? Kan man undra. Och det får man nog fortsätta undra. Och om man inte har läst eller tänkt läsa Någon så får man aldrig veta vem det var som välte ut guldfiskens skål.


Ett brev från en fågel.

I morse när jag gick till uni såg jag något roligt. Eller elakt. Eller snällt. Jag vet inte riktigt vad grundtanken med det hela var, men jag skulle kunna tänka mig att den var god. Men sen blev den rolig och kanske till och med lite elak. Alternativt var det inte någon tanke alls bakom det hela. Det kan man ju inte så noga veta!

Det jag såg var i alla fall en brödbit eller något annat ätbart som var fastsatt på en jättesmal pinne som stod rakt upp från marken. Jag tänkte att det kanske kunde vara någon som ville vara snäll mot fåglarna i trakten och ge dem lite föda. Det var en liten fågel som försökte äta av detta pinnbröd, men det gick inte så bra. Var skulle han sitta?! Inte på brödet, då skulle han inte kunna äta av det och pinnen var inte att tala om för den var alldeles för smal och dessutom lodrät.

Den (kanske) goda tanken gick inte hela vägen hem och fågeln såg faktiskt lite upprörd ut. Jag vet inte hur det gick sen. Kanske ringde han en vän. Kanske löste han problemet på något fiffigt sätt.Obs! Det är inte fåglarna på bilderna som skrivit brevet. Dessa grabbar kallar sig Paul och Paul och är båda bördiga från Antibes.

Dansa?

Brabrabra dag. Sverige vann. Lång pluggdag som i och för sig stundvis kändes helt hopplös. Jag menar, hela språkriktighetsboken?! Men sen skulle det bli dansträning på det för att liva upp livet. Jag måste säga att jag gillar redan denna grupp människor, för första träningen bestod av en surprisevinochostkväll! Mitt i prick en måndag som denna. Mycket trevligt. Trevliga balettor. Och hem kom jag till en skypedejt och nu är det bara dryga tre dagar kvar till riktig dejt. Strålande. Med det säger vi god natt, för jag är faktiskt jättetrött.

Ishockeyfrisyr, frågetecken.

Pappa, det ser mörkt ut för Finland. Mörkt är det inte längre ute, utan dagsljuset börjar smyga på. Behövligt. Idag blir en lång dag. Eller, själva dagen är ju tjugofyra timmar precis som alla dagar, men just idag är en fullspäckad dag. När hockeyn är slut går jag till uni, till UB, till grupprum, till UB, till dans, till hem. Blir nog en fin en. Det snöar i alla fall inte.

Hej, hej. Och heja Sverige och alla ishockeyfrisyrer! Fast, vart har de tagit vägen? De riktiga ishockeyfrisyrerna. Jag ser inte en enda. Trist.


Åh. Norrländska skärgården.

Det behövs morötter i vardagen.

Vilken fin dag denna söndag i feb. Alltså på riktigt, det har varit en fin dag här på västkusten. Igår tänkte jag att vintern inte fyller någon funktion i den här staden. Ingen förstår hur man gör när det snöar. Men idag var vintern riktigt fin. Jag längtade hem lite. Till Norrland. Där vintern gör sig bäst. Tänkte mig en skidtur ut på isen. Ungefär som den med Lainen för drygt ett år sedan. För så gör man på vintern.

Jag hade varken skidor eller Lain, så jag tog en promenad i stället. Det var skönt. Jag stannade upp och log mot solen ett tag. Ni vet, lite tantigt så där. När jag kom hem blev jag Bree. Laga köttbullar och städa hann jag med samtidigt som jag läste DN. Och sen toppade jag av dagen med Afro och det var lika roligt som vanligt.

Det börjar ta fart lite nu. Veckans kalender är full. Det gillas. Jag ska börja dansa. Det dubbelgillas. Det är bara fem dagar kvar till jag åker söderut. Det gillas mest av allt. Och nu ska jag äta morötter. Jag gillar morötter.

Och jag gillar den här bilden som Lainen tog då, under skidturen.


Fantastic Friday.

Vendredi fantastique! Fast det vet man ju inte riktigt än. Men nog tror jag att det blir en bra dag, nog. Bläddrat och även hunnit läsa DN under en lång och välsmakande frukost. Ska gå iväg till uni för att träffa klassvänner och rita träd. Far är här på vad som verkar vara snickaruppdrag och ikväll ska jag pussa på Trollet. Det sista ser jag mest fram emot. Det var flera, flera dagar sedan jag såg honom. Nästan en hel livstid för den lille själv.

Ha en fin, fantastisk fredag, världen.Sex och staden.

Bland mina DVD-boxar står den stora rosa "skolådan", SATC-boxen. Jag har sett alla avsnitt en miljon gånger och kan se dem precis när jag vill. En miljon gånger till! Ändå blir jag så där otroligt glad när jag slår mig ner i soffan på eftermiddagen och upptäcker att det visas Sex And The City på TV. Hur kommer det sig?

När jag tittar på SATC tänker jag för övrigt alltid på den där underbara veckan i Barca.


Nedräkning.

Åtta dagar. Eight days. Huit jours. Otto giorni.


Läsa, löpa. Same, same.

I går när jag satt och läste på UB slog det mig att läsning i en läsesal kan liknas vid ett löppass. I min värld. Det börjar alltid lite trögt och fastän jag vill och "måste" tar det emot att sätta igång. Första fasen är ofta lite motig. I läsesalen är jag trött och håller på att somna, på löpbandet är jag trött och funderar på om jag har astma eller inte. Men sen kommer jag liksom in i andra andningen. Sida för sida betas av med markeringspennan i högsta hugg, benen pinnar på och tempot trissas upp, upp, upp. Och när det sedan är dags att sluta känner jag att jag skulle kunna hålla på hur länge som helst. Ska jag inte läsa ännu ett kapitel, springa i alla fall några hundra meter till?

Det måste ju vara tanken på slutfasen som gör att jag lyckas ta mig tillbaka till både läsesal och löpband. Och tur är väl det, för hur skulle det annars bli?!


När Larret är för långt borta får man ta till andra medel.

Jag är ju född och uppvuxen i och tillsammans med Larret (always forever in my heart). Där har vi alla lärt oss att två av livets bästa är att dansa och att umgås i grupp. Vi ser gärna en kombo av dessa två finesser i livet. Alltså, att dansa i grupp. Det ska jag få göra nu och det känns fantastiskt roligt. Åå, vad trevligt. Dansa, dansa, dansa.Här görs det för övrigt musikvideo. Kan vara E-type. Kan även vara typ... Darin kanske.


Söka jobb, jobb, jobb.

Jag känner mig lika oduglig varje gång jag söker jobb. Liksom att jag inte kan något om något (annat än Frasstrukturgrammatik vill säga). Så nu ger jag upp jakten för idag och går till UB och gör något jag kan, pluggar italienska och svenska. Hejdå.

Ps. Om just DU har behov av någon som kan rita frasstrukturträd och kongruensböja italienska verb, hör av dig till mig!

Bland katakreser och noder.

Förutom att idag ha funderat över fenomenet parkeringsvakter och känt lite Nicenostalgi så har jag också känt lite glädje över att det här med Frasstrukturgrammatik börjar falla på plats. Lite mosig i huvudet blir man allt av en hel dag med både språkriktighet och trädritande, men det börjar bli roligt nu. Några av oss har blivit lite av en studiegrupp som ritar träd för brinnande livet, diskuterar små detaljer och ställer frågor som vår lärare besvarar med ibland lite för långa utlägg. Som så många gånger förr säger jag att det är språknörderi på hög nivå och idag tog vi nästan klivet förbi vår lärare när han sa att nu borde vi väl vara trötta och vi kontrade med ett unisont nej, vi har massor med frågor att ställa. Ja, precis. Vi var de där som höll kvar hela klassen med våra detaljfrågor. Till slut gav vi oss i alla fall, fastän några frågor var obesvarade, men i stället för att gå hem ritade vi några fler träd. Och noterade några fler frågor. Vi tar dem på torsdag. 

Vi såg henne inte på hela dagen. Vi såg'na inte på hela dagen. Vi såg hon int' på hela dan.

Nissa la Bella! Tu me manques.Ibland längtar jag helt enkelt hem till Nice och shorts och solblekt hår.


Och dagens applåd går till...

...världens alla lapplisor, aka parkeringsvakter.

Och varför i hela världen då, kanske du tänker. Jo, jag ska ge min motivering lite kort. I morse när jag gick till uni snöade det lite lätt och jag mötte en kvinna som representerade ovan nämnda yrkesgrupp. Det var inte så många bilar parkerade i området, men hon gick ändå gatan ner och kollade läget. Då slog det mig att dessa människor är ju faktiskt briljanta på ett sätt och vis. De jobbar för det mesta utomhus, i ur och skur och alla andra tänkbara väder (hur ser förresten vädret "ur" ut?) och utför sedan ett jobb som enbart bringar ilska och irritation hos andra människor. Jag skulle nog vara beredd att säga hat i vissa fall. I alla fall väldig avsky.

Så, är det inte fantastiskt att det finns människor som tar en för laget och ser till att det hålls lite ordning, trots att de är avskydda och dessutom måste jobba utomhus? Jo, jag tycker det. Och därför tycker jag att vi kan ge kvinnan jag såg i morse och alla hennes kollegor en applåd. Klapp, klapp.

Änt-li-gen!

Så som Barba Stark har väntat. Det här har varit världens längsta dygn för honom, men nu ska han äntligen få träffa Trollet som han själv tror att han kommer att bli mycket god vän med. Så fint att få starta en ny vänskap på självaste Alla Hjärtanes Dag. Det verkar lovande. Barba Stark är peppad och extreeemt övervänt, så nu går vi.


I Trollskogen.

Jo, det är bra. Mer behöver det ju inte vara. Det räcker med lagom ibland. Kanske (ett satsadverbial med specialegenskaper, hälsar en yrkesskadad svenskastudent). Jo, jag tänker att ibland är jag helt euforisk, medan jag andra stunder bara är. Är. Ska vi kalla det nöjd? Lagom? Jag vet inte. Men det är inte så mycket att hänga upp sig på. Vad som räknas är väl att det i alla fall inte väger över till den sidan dit ingen vill gå.

"Hur är det att bo i Göteborg då?" Jomen det är väl samma sak som att bo var som helst annars i världen skulle jag tro. Nästan. Alla hittar vi ju våra små favoritplatser och jag måste nog ändå säga att franska rivieran ligger väldigt högt på min lista. Det är klart att man lätt svävar iväg mot det euforiska när man är omgiven av ett sagolandskap.

Även verkligheten är faktiskt stundvis lite sagolik. Och den här dagen, precis idag, när jag sitter på min kammare och funderar kan jag känna att det drar i smilbanden ibland. På andra sidan stan ligger ett litet Troll, som jag redan nu älskar lika villkorslöst som de båda Pärlorna, och bekantar sig med världen.

Världen är inte alltid full av eufori, men det ska jag lära det lilla Trollet, att det gör inget. Ibland går det bra att bara vara. 


Och så var det med den saken.

Efter handuppräckning i klassrummet kunde vi lätt konstatera att nästan alla fått lära sig att det är fel, fel, fel att börja meningar med och och men. Det sa de till mig också. Men inte brydde jag mig om det, inte. Det här med att läsa språk handlar egentligen om att lära sig att det man lärt sig är bluff och båg. För det mesta. Och sen får man veta att man ska göra fel för att det ska bli rätt och snyggt. Lite förvirrande, kan tyckas, men jag är med på den linjen. Man får bara göra fel om man vet att man gör fel. Eller, får och får. Klart man får göra fel, men då blir det ju fel. Däremot kan fel bli helt rätt om man gör fel på rätt sätt.

Hur som. Det här med regler var det. Nu har jag verkligen fått det svart på vitt att den här och&mengrejen faktiskt bara är bluff och båg. Det finns ingen grammatikbok som säger något om detta. Näpp. Det som ges är lite tumregler för när det är opassande att börja meningar med ovan nämnda konjunktioner, men i övrigt säger Språkriktighetsboken att "för texter av mer avancerat slag än elvaåringsuppsatser måste den tumregeln överges." Tadam!

Och så var det med den saken. Men man ska nog ändå vara försiktig.


I will follow the road down to Africa.

Efter att ha försökt förstå mig på det här med Frasstrukturgrammatik och sedan ätit pulversoppa och hårdbröd till middag kändes livet lite allmänt nja. Lade i protest ifrån mig block och penna och tog Stiegs andra i handen. Det är ju faktiskt underbart att fly till skönlitteratur när man inte riktigt känner för att tänka på verkligheten. Men sen tänkte jag om och tänkte till och gav mig själv ett slag i ansiktet. Fastän jag bara var trött och less drog jag på mig träningskläder, rev ner kupongen med gratisträning som gick ut idag och gick med snabba steg till gymmet. Gav hundratio under en timmes Afro och nu så här efter det känns livet faktiskt mer ja än nja. Det här med träning är ju bra briljant.

Noterade för övrigt att det hängde springklossar till ett tumbling i taket i en av hallarna där på Gibraltargatan. Måste snarast ta reda på vilken gymnastikförening som tränar där. Gymnastiken fattas mig. Helt klart.

Nämen, lite dusch på det här och sen kanske några sidor Frasstrukturgrammatik igen för att ligga bra till. Imorgon är det måndag och då kommer kära mor och förgyller stan. Det blir mysigt.


What the world needs now.

Här sitter jag och försöker lösa lite världsproblem. Och jag tänker att jag är otroligt angelägen om att CSN ska behandla klart min ansökan, som det så fint heter, för det finns två saker som jag jättejättegärna vill köpa just nu för att det ska kännas bra i själen. Ett gymkort och en flygbiljett.

Det går inte ens att tänka tanken att ta sig ut på löparrundor när det ser ut som det ser ut där ute. Jag vill svettas med andra i en träningslokal och bli pressad av en käck instruktör. Få träningsvärk och slippa ledvärk. Detta är kort och gott livsnödvändigt.

Ungefär lika nödvändigt som att jag måste ta mig iväg till Italiens och få prova på mina sprillans nya kunskaper i italienska. Och kanske lite annat. Som sagt, själen behöver det, så kom igen, CSN!Mot nya höjder.

Det pluggas och det är så sjukt språknördigt så det går knappt att förstå. Jag har suttit och googlat ord och uttryck, internetsökt i Svenska Akademiens Ordbok och jämfört frekvens i Språkbanken. Nu ska jag övergå till italienska verb. Sen kanske jag tar en titt i den fina boken som kom på posten idag.Kökslådorna är i alla fall fina.

Idag hade jag tänkt plugga, men riktigt så blev det inte. Det blev i stället så att jag promenerade runt hela stan. Och då menar jag inte att jag "gick på stan", utan jag promenerade verkligen runt hela stan. Uppfriskande. Sen gick jag även lite på stan och köpte på mig lite mer geb till hemmet. Som om man inte har nog, men nej, faktiskt inte riktigt. Det går inte att riva morötter utan rivjärn och utan matlådor är matlådetänket ganska meningslöst. När jag kom hem var jag ju så klart tvungen att pyssla med det jag inhandlat, så det blev inget pluggat då heller. Tur för mig ändå att jag redan i fredags läste allt inför morgondagen. Och se vilka fina kökslådor jag har nu! Trots att jag plockat och grejat hela dagen är det mesta bara halvfärdigt. Hyllor ska borras upp, hatthylla ska införskaffas och sånt därnt ni vet. Men som sagt, fina kökslådor har jag i alla fall. Jag gillar mitt nya kök.