Grundskolan del fyra - Fröken.

Min första fröken, min lågstadielärarinna, var just precis vad hon var: en riktig Fröken. Jag träffade henne första gången när jag fortfarande gick i förskolan, i dockvrån. Hon berättade hur det skulle gå till att börja ettan. Och så sa hon att Lisa skulle vara min fadder. Jag tyckte att hon verkade snäll, fast hon hade lite konstiga tänder, något som jag fick förklarat för mig senare.

Min fröken sa att när hon var liten fick barnen välja sina egna tänder och eftersom hon hade varit sist fick hon de sämsta. På frågan om hur gammal hon egentligen var svarade hon alltid hundra. Efter tre år gick det där inte riktigt ihop längre, men det var ingen som riktigt ville ifrågasätta det.

Min fröken spelade orgel. Vi hade en orgel i klassrummet som hon spelade på minst en gång per dag. Och vi sjöng. Det var mycket Taube och så. "Allt bakom oxar tio, från stadens sus och dus, jag reste klockan nio mitt mål var Santa Cruz." När klass 3B skulle sjunga på begravningen av deras fröken som gått bort i cancer fick de komma in och öva hos oss, för att vår fröken kunde kompa på orgel.

Min fröken var engagerad och uppmanade till kreativitet. Varje jul skrev vi vår egen julpjäs. Hela klassen var med. Fröken satt med anteckningsblock och penna och barnen räckte upp handen för att bidra med idéer till storyn. Min fröken trodde även på frihet under ansvar och lät oss ligga bakom skärmen, eller bakom hörnet och läsa våra böcker och räkna våra mattetal.

Min fröken hade en magisk pipa från Wales. Den var vit och hängde runt hennes hals. Hon visslade i den när det var dags att komma in från rasten. Jag visste nog inte riktigt vad Wales var för något, men man förstod ju att det var ett magiskt ställe.

Min fröken bjöd hem hela klassen på tårta när det var dags för oss att säga hejdå och gå vidare till mellanstadiet. Hon visade runt oss i sitt hem som var fullt av spännande föremål från Grönland. I köket hade hon en hävstång och hon visade oss hur hon gjorde chins i den varje morgon.

Min första fröken hette Rut.


Kommentarer
Postat av: Ida

haha magiska pipan.Den fick man alltid höra om när man hade Rut :P

Postat av: Sofi

Vet du, hon var nog 100 år. Min pappa hade henne som lärarinna i 1a klass. Min pappa är född 54. Själv hade jag Karin. Måste säga att jag tror att de som hade Rut fick det bästa! Karin var inte alls så spännande som du får Rut att låta.

2010-11-14 @ 14:09:17
Postat av: Linda

Rut var i en klass för sig. Hon ser likadan ut och är lika glad om man träffar henne på byn idag.

2010-11-14 @ 16:05:07
URL: http://lindie86.blogg.se/
Postat av: Malin

Sofi, jag tror också att vi som hade Rut fick stjärnvinsten! Det förstår man så här i efterhand.

2010-11-14 @ 17:27:23
Postat av: Sofi

Och tänkt så viktigt det är att vara lågstadielärare! Man sätter ju grunden för om barnen ska tycka att skolan är ett måste, och jobbig, eller en längtan och ett vardagligt nöje!

2010-11-14 @ 19:06:32
Postat av: Emma

Åh Rut!

2010-11-17 @ 08:50:14

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback